Pěchovací válce o větších průměrech před sebou někdy hrnou zeminu, zvláště při práci v písčitých půdách. Proto Lemken vybavil secí stroje či stroje na zpracování půdy kolečky se snímačem otáček, z nichž odečítá pracovní rychlost. Tu pak porovnává s rychlostí otáček pěchovacích válců, pokud totiž dojde k hrnutí zeminy, válce prokluzují a jejich otáčky se sníží.

V tom případě jednotka regulace prokluzu válců ASR přenese část přítlaku válců na kola traktoru, případně na kola podvozku závěsného stroje, tím válce nadlehčí, aby se neprokluzovaly. V lehčích půdách tento systém zase přispívá k jednotné hloubce zpracování a stálosti nároků na tažnou sílu u závěsných strojů a Lemken si za něj z Hannoveru odveze stříbrnou medaili.

Automatický přítlak secích jednotek

Druhý cenný kov barvy stříbra získal za automatickou regulaci přítlaku secích disků, zajišťující stálou hloubku zasetí bez ohledu na půdní podmínky či pracovní rychlost. Pro ni vytváří dobré předpoklady dvoudisková secí jednotka OptiDisc s kopírovacími kolečky a centrálním nastavením přítlaku. Kopírovací kolečka jsou vybavena snímači přítlaku, které předávají naměřené hodnoty do jednotky centrálního nastavení přítlaku, která jej v závislosti na měnících se podmínkách sama automaticky upravuje. Proto je zaseto vždy do správné hloubky, v každých půdách od lehkých písčitých půd až po těžké jílovité. A řidič nemusí seřizovat přítlak secích jednotek manuálně, centrální nastavení přítlaku to udělá za něj, lépe a okamžitě reaguje na jakékoliv změny. Řidiči se hodně uleví a dobře zaseté plochy jsou nejlepším předpokladem dobré vzejití, pro snížení nákladů na hnojiva i ochranné látky a samozřejmě i pro dosažení velkých výnosů.


Trysky pod dohledem

O třetí stříbrnou medaili se Lemken dělí se značkami INUMA a TeeJet Technologies. Získaly ji trysky postřikovačů s kontrolou průtoku. Ten je pomocí průtokových snímačů měřen u každé trysky zvlášť, takže případnou poruchu některé trysky automaticky hned zobrazí na displeji v kabině traktoru. Pro řidiče je to mnohem lepší, než když jako doposud musel neustále otáčet hlavou zleva doprava a sám sledovat, zda všechny trysky pracují, nehledě na to, že na pouze částečné ucpání trysky ani nemusel přijít. Takhle má jistotu, že všechny trysky pracují pořád na sto procent a pokud ne, hned vidí, která tryska zlobí a je schopen na to okamžitě reagovat.

 

Čtvrtou stříbrnou medaili sdílí Lemken s dalšími značkami za telematiku TONI

zdroj: www.zentour.cz