New Holland Braud, světová špička, využívá rozsáhlých zkušeností počínaje vývojem a konče výrobou sklízečů hroznů. Dnes pracuje na vinicích po celém světě přes 13 000 sklízečů hroznů New Holland Braud. Tento úspěch je výsledkem trvalého výzkumu a inovační filosofie, která umožňuje nabízet široké spektrum strojů odpovídajících potřebám pěstitelů vinné révy.

Agrotec a.s. v rámci zemědělských služeb poskytuje služby vinařům multifunkčním sklízečem hroznů New Holland Braud VL6060. Momentálně se stroj nachází v obci Vnorovy (okres Hodonín), odkud dále pokračuje do domovských Hustopečí a později na Znojemsko. Pojďme si tento šikovný a užitečný stroj více přiblížit.

Kabina sklízeče je prostorná, průhledná a nabízí optimální výhled na všechny činnosti, přičemž zajišťuje účinnou ochranu před slunečními paprsky. Nezapomnělo se ani na otvírání zadního okna, seřízení výšky sedadla a stavitelný sloupek řízení. Kabina je navíc odpružená, odhlučněná, větraná, má vyrovnávání tlaku, a je vodotěsná, vyhřívaná a klimatizovaná. Multifunkční ovladač zabudovaný do loketní opěrky sedadla je univerzální a umožňuje kontrolu všech činností stroje. Obsluha pomocí tohoto ovladače může řídit pohyb vpřed a boční sklon, ale také zapínat, ovládat a regulovat sklízecí hlavu a různé funkce víceúčelového nářadí. Ve standardním provedení je k dispozici osm programů, na požádání je však možné uložit až 23 programů pro kontrolu různého nářadí.

Hydrostatická převodovka umožňuje využívat velké zvýšení točivého momentu díky vysoce výkonnému hydrostatickému čerpadlu a zlepšené manévrovatelnosti. Motor splňuje emisní normu Tier III a poskytuje maximální výkon 107 kW/145 koní nutný pro použití v jakýchkoliv podmínkách. Systém programování a regulace rychlosti pohybu, jímž je sklízeč hroznů VL6060 vybaven, umožňuje obsluze naprogramovat požadovanou pracovní rychlost a udržet ji konstantní na celém pozemku.


Sklízecí hlavy vycházejí z osvědčené technologie Braud, jejichž uložení je výkyvné a samovyrovnávací. Sklízeč je vybaven zásobníkem z nerezové oceli o celkové kapacitě 2600 nebo 3200 litrů. Plnění při sklizni hroznů je zajištěno nerezovými šroubovými dopravníky poháněnými vysoce výkonnými elektrickými motory, které zamezují riziku znečištění. Zásobník byl zkonstruován tak, aby bylo zajištěno rychlé mytí a snadná údržba. Mytí usnadňuje konstrukce zásobníku, jež brání hromadění nečistot, a využívá samočisticího efektu. Sběrací dopravníky jsou vybaveny velkokapacitními dopravními košíky. Navíc dvojnásobně nýtované upevnění zajišťuje větší flexibilitu a delší životnost.

Schopnost rychlé a snadné změny počtu a výšky setřásacích tyčí v oblasti hroznů je nesporná výhoda s ohledem na jakost sklizně, úsporu času a komfort práce. Tento patentovaný systém, který byl oceněn zlatými medailemi za inovaci na Sitevi 2003 a Eima 2003, umožňuje rychlou a snadno změnu počtu použitých setřásacích tyčí tím, že se snadno aktivují a zase vypínají. Optimální nastavení frekvence setřásacích tyčí má rovněž vliv na čistotu sklizně hroznů. Jakost sklizně je optimalizovaná, je usnadněna práce a sníženy provozní náklady, protože se používají jen potřebné setřásače.

Sklízeč je vybaven tímto patentovaným systémem zadního pružného upevnění, který byl vyznamenán zlatou medailí, cenou za inovaci na Sitevi 2003 a Eima 2003. Upevnění umožňuje perfektní řízení činnosti setřásače při maximální flexibilitě, jež dále zlepšuje celkový výkon setřásacího systému. Toto provedení nevyžaduje každodenní údržbu.

Popisovaný stroj VL6060 je vybaven patentovaným separátorem bobulí s výhradní licencí New Holland (k dispozici jako zvláštní příslušenství). Toto konstrukční řešení představuje revoluční krok v jakosti sklizně. Umožňuje odstraňování příměsí, které se dostaly do sklizeného materiálu. Okamžitě odděluje zbytky třapin, listů aj, čímž se vylučuje jakýkoli škodlivý styk se sklizenými hroznovými bobulemi. Poloha separátoru bobulí umožňuje zachovat plnou kapacitu zásobníků. Jeho použití navíc nesnižuje rychlost sklizně. Všechny zkoušky potvrdily účinnost separace patentované licence Socma separátoru bobulí New Holland a jeho převahu ve srovnání s běžnými separátory stonků révy a ostatních příměsí.

Tomáš Biňovský, AGROTEC a.s., 16.09.2011