Jako novinku podléhající trendům zvětšování záběrů a výkonnosti strojů představila německá firma Amazone model Catros+ 12003-2TS. Pro podniky hospodařící na velkých výměrách představuje Catros+ s pracovním záběrem 12 metrů značné zvýšení efektivnosti. Catros+ je vhodným řešením pro rychlou, mělkou a intenzivní podmítku i při velkém množství posklizňových zbytků.

I naše firma dostala příležitost předvést zákazníkům nové stroje od Amazone, a proto jsme uspořádali praktické převáděcí akce přímo u zákazníků. Stroje na zpracování půdy – široko záběrový Catros a těžké talířové brány Certos 2TX jsme měli v agregaci s kloubovým traktorem New Holland T9.480, který jsme Vám letos představili na mnoha demo akcích.

Catros+ 12003-2TS

  • záběr od 6 do 12 m
  • velký výběr válců
  • komfortní rychlo seřizování
  • jednotlivé zavěšení disků
  • bezúdržbové uložení disků
  • možnost hydraulického nastavení hloubky
  • sériové jištění
  • redukce záběru
  • pojezdová rychlost 40km/h 

Ozubené disky Catros+ s průměrem 510 mm se uplatní zvláště při zpracování velkého množství posklizňových zbytků a slámy. Catros+ může pracovat v hloubce 5 až 15 cm. Disky jsou jednotlivě zavěšené bez průchozího hřídele, takže má stroj velkou průchodnost materiálu. Poloha disků je velmi strmá, úhel naklopení přední sekce disků je 17°u zadní sekce 14°. Průchod materiálu je tak plynulý, nehledě na druh podmítané plodiny.

Rám Catrosu+ 12003-2TS je rozdělen do čtyř segmentů, které mají hydraulické kopírování. Skládání a rozkládání je snadné a rychlé. Otáčení na válci šetří čas. Nastavení pracovní hloubky se provádí na čtyřech nastavovacích místech vymezovači.

Těžké talířové brány Certos 5001-2TX

Dalším předváděným strojem byl nový model – těžké talířové brány Certos 5001-2TX, které jsou vybaveny disky o velkém průměru 660. Díky velkému průměru disků, které jsou uložené pod agresivním úhlem, je pracovní hloubka stroje až 20 cm.

Certos TX je stroj se širokým spektrem využití, od kultivace strniště, středně hlubokou přípravu seťového lože, až po hluboké mísení půdního profilu.

Přední řada velkých ozubených disků Certos TX s průměrem 660 mm je pro velmi agresivní pracovní výkon uložena pod úhlem 22 stupňů. Uložení disků Certosu TX je zvlášť robustní a opatřené mazivem na celou dobu životnosti a disky jsou na slupicích samostatně. Jištění slupic je pružinové, a proto může každý disk individuálně kopírovat povrch terénu. Vzdálenost jednotlivých disků je zvolena tak, aby byla i v případě velkého množství posklizňových zbytků zajištěna optimální průchodnost nářadí terénem.