Dalším z výrobců, kteří nastavují nová měřítka pro sklizeň obilovin a kvalitní slámu, je New Holland. S vylepšenými mlátičkami série CR nabízí šetrnější zacházení se zrnem i slámou, když podíl poškozených zrn v zásobníku dosahuje méně než 0,1 procenta. Stroje jsou konstruovány pro maximální možnost přizpůsobení se všem plodinám od klasických obilovin přes kukuřici až po speciální plodiny, jako je například rýže.

Řada CR je vrcholem více než stoleté historie výroby sklizňové techniky v Zedelgemu, kde se nynější stroje vyrábějí a samojízdné mlátičky montují již více než šedesát let. Nová série CR pokračuje ve třicetileté tradici produkce dvourotorové technologie. Těchto mlátiček již bylo vyrobeno více než 40 000, prohlásil ředitel výrobního závodu Stated Hedley Cooper. Devátá generace představuje vrchol ve sklizňové technice. Nová řada pokračuje v nabídce inteligentních novinek, které zajistí vyšší produktivitu a větší uživatelský komfort, doplnil.

Snížený tlak

New Holland vyvinul nový systém SmartTrax, který dokonale zapadne do konstrukce mlátiček CR. Jde o pásový podvozek trojúhelníkového tvaru, který je určen pro snížení tlaku na půdu až o 57 procent ve srovnání s klasickými koly a ke zvýšení stability. SmartTrax zajistí lepší přenos hnací síly na podložku. Oddělená hnací a napínací kola nabízejí maximální jednoduchost, což se projevuje v mechanické účinnosti, spolehlivosti a snižují se vedlejší ztráty. Automaticky napínaný pás zajistí nejlepší trakci.

Systém je vybaven odpružením pomocí gumových bloků s třemi nezávislými válci, které zajistí správnou činnost na poli i na silnici při rychlostech až 30 kilometrů v hodině. SmartTrax je dostupný se dvěma šířkami pásů. Šíře 610 milimetrů zajistí maximální přepravní šířku stroje 3,5 metru. Šiřší pásy 760 milimetrů jsou vhodné pro práci v extrémních podmínkách. Trojúhelníková konstrukce zabezpečí lepší kontakt s půdou a nepřekonatelnou trakci i při práci na svažitých pozemcích nebo na mokrém poli. Jedinečný otočný mechanismus může dostat mlátičku CR z vyjetých kolejí při práci na podmáčené hlíně.

Flexibilní rotor

Axiální mlátičky CR jsou vybaveny dvourotorovou technologií, která zajistí šetrné vymlácení a s podílem poškozených zrn nižším než desetina procenta. Kromě toho konstrukce rotorů zajistí kvalitní slámu pro následné lisování. Dvourotorová spirálová konstrukce šetrně posouvá plodinu směrem dozadu, čímž se zajistí účinný výmlat a separace. Tyto rotory se perfektně hodí pro intenzivní práci ve všech podmínkách.

Mlátičky CR jsou dostupné v úzké a široké verzi. Sedmnáctipalcové rotory jsou umístěny do užších strojů CR8070 a CR8080. Rotory o průměru 22 palců najdeme v mlátičkách CR9070, CR9080 a CR9090. Menší rotory mají dvě vstupní lopatky, širší jsou vybaveny třemi. Pro práci ve vlhkých podmínkách je základní volbou pro sklizeň drobných zrn a rýže 22 palcový rotor Twin Pitch. Ten je vybaven 44 mlatkami, které agresivně separují v těchto ztížených podmínkách, a tím zajistí zvýšení výkonnosti až o deset procent ve srovnání s předchozími řešeními.

Rotory lze velmi přesně nastavit podle okamžitých podmínek. Volitelné lopatky rotoru mohou urychlit nebo naopak zpomalit průtok plodiny rotorem, a tak regulovat čas potřebný pro vymlácení a separaci. K dosažení perfektního výsledku lze ještě doplnit rotor o další prsty, které materiál ,,pročesávají“ a zvyšují tak účinnost práce.

Účinné čištění

Na celou sérii CR byl rozšířen systém čištění Opti-Clean. Ten optimalizuje rázy a rozmístění zrn v čistícím ústrojím pro zvýšení účinnosti. Zrnová deska, předčištění a vlastní síto pracují nezávisle na sobě, čímž se optimalizuje pohyb zrn. Delší pohyb síta a vyšší úhel naklonění umožní lepší profouknutí materiálu. Protiběžný pohyb obou sít a spádové desky snižuje vibrace celého stroje a zlepšuje komfort obsluhy.

Nový monitor

Vývojem prošel i barevný monitor IntelliView, který v názvu má již římskou číslovku IV. Dotyková obrazovka se zvětšila a dá se intuitivně ovládat při každodenním používání. Kromě toho je monitor plně slučitelný se všemi výrobky automatického navádění New Holland, jako jsou systémy IntelliSteer, plně integrované automatické řízení, systém SmartSteer a navádění v řádku plodiny, které mohou být programovány a ovládány pomocí obrazovky. Monitor si může obsluha v kabině umístit na kterékoli místo dle svých požadavků a potřeb.

zdroj: AGROTEC a.s.