Před kulatými narozeninami paní Oravcové putoval její traktor New Holland T5060 do dílen firmy AGRIMA Žatec na plánovanou opravu po třinácti letech spolehlivého provozu. A nezůstalo jen u standardního servisu.

Původním cílem bylo na stroji provést jen drobné opravy a seřízení. Nakonec ale dostal i prestižní metalízu Blue Power, aby se rodina vyladila do jednotného odstínu. A musíme říci, na jednom poli jim to opravdu sluší. Jak to ale celé začalo?

Budování farmy
Pan Barbořík v roce 1992 obnovil na navrácených pozemcích zemědělskou činnost. Jeho dcery tou dobou na prvním stupni základní školy bojovali o co nejlepší známky a asi je ani nenapadlo, že za třicet let budou na farmě o výměře 440 hektarů hospodařit sami. Farma se nachází v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Sestává výlučně z trvalých travních porostů a logicky se tedy orientuje na chov skotu. V začátcích se jednalo o chov mléčného skotu, konkrétně plemene Česká červinka. Nicméně nové a nové ekologické a wellfare požadavky na chov dovedly i přes upřímnou snahu produkci mléka do ekonomicky neudržitelného stavu a rodina se v roce 2016 rozhodla všechny dojnice zaprahnout. Původní stádo postupně doplňují o kusy typického masného plemene, kde jako nejvíce perspektivní se ukázalo francouzské plemeno Parthenaise.
Do bloku. V devatenáctém století bylo Parthenaise ve Francii nejpočetnějším plemenem, a to díky trojstranné užitkovosti. Farmáři si zvířata cenili pro kvalitní mléko s vysokým poměrem mléčného tuku, chutné maso a velkou sílu v tahu. Mechanizace zemědělství a specializace dojných plemen vedly k dramatickému poklesu stavů tohoto plemene. Roku 1965 bylo ve Francii zapsáno v plemenné knize již jen 12 chovatelů skotu Parthenaise. Šlechtění se začalo ubírat směrem ke specializaci na maso, a to pomohlo k opětovnému rozkvětu tohoto plemene.“

New Holland pomáhá
Paní Barboříková se sestrou a jejím manželem se dnes specializují na chov masného zástavového skotu, a to v ekologickém režimu. Všech 120 krav základního stáda je krmeno senem a senáží, kterou si sami připravují. S péčí o zvířata a s přípravou krmiv jim vydatně pomáhá technika dodaná společností AGRIMA Žatec, zejména pak traktory New Holland. První traktor z „Agrimy“ se na farmě objevil v roce 2001. Jednalo se o model New Holland TL 80, který byl díky dobrým zkušenostem s technikou i servisní péči doplněn v roce 2006 o šestiválcového bratra s označením TS135A. Zanedlouho následovalo pořízení dalšího traktoru, konkrétně modelu T5060 (rok 2008) a vybavování firmy traktory bylo završeno v roce 2010, kdy ještě pan Barbořík na farmu pořídil traktor T7070 s plynulou převodovkou AutoCommand v prestižní edici Blue Power. V současné době na farmě využívají tři traktory New Holland. Každý stroj mé svého pána, je o ně dobře pečováno, a tak jsou všechny v původním stavu. Jak dodala paní Oravcová „když se člověk o stroj stará, tak vydrží.“ Kromě standardních údržeb na traktorech proběhla výměna pouze několika oken, která se rozbila při seční píce a ošetřování. A ano, proběhla i jedna změna barvy. „Často jsem říkala, že si nechám traktor nastříkat na růžovo, aby mi do něj chlapi nelezli. Já chci mít traktor čistý a voňavý a oni mi ho vždycky zašpiní“ prozradila paní Oravcová, kde se myšlenka na změnu barvy traktoru objevila. Jako překvapení k narozeninám dostala traktor přestříkaný do metalízy Blue Power. „Moc jim to spolu sluší a pořád se za ní lidé otáčejí“ komentovala paní Barboříková skutečnost, že žena v luxusně působícím traktoru stále budí pozornost.

Kdo nemyje, nemaže, kdo nemaže nejede…
Prodejce a servisní techniky od New Holland opravdu těší, když majitelé mají k technice vztah, starají se o ní a dokáží ji využít na maximum. Jak říká Jiří Mastík, obchodník z AGRIMY, „Kdo stroj neumyje, ten ho ani nenamaže no a kdo nemaže, ten nejede.“ „Občas se naši servisní technici setkají s tím, že přes vrstvu prachu není vidět ani na přístrojovou desku.“  Kam až může dojít nulová péče o traktor dokládá kuriózní „závadou“ způsobenou Gola sadou ukrytou v nánosu bláta pod plynovým pedálem. To se však v žádném případě netýká traktorů z farmy paní Barboříkové. Děkujeme tedy moc všem, kdo o techniku pečují. Příklad farmy paní Barboříkové jasně ukazuje, že se to vrátí nejen v nižších nákladech, ale i ve vyšší spolehlivosti, životnosti a pozitivním zájmu okolí o farmu.

Zdroj: eagrotec.cz, Ing. Aleš Petr