Dosavadní nabídku lisů rozšíří COMPRIMA PLUS

Stroj byl vyvinut pro profesionální použití v provozech s vysokým výkonem, vyznačuje se svou kompaktní konstrukcí a zvýšeným výkonem především v procesu vkládání materiálu a baličky. Comprima Plus v základu vybavena automatickým mazáním řetězů i centrálním mazáním tukem, což snižuje nároky údržby stroje na minimum.

Sběr a vkládání materiálu zajišťuje neřízený sběrač EasyFlow s dvouprsty uspořádanými do vlnovky, který společnost Krone úspěšně otestovala u universálních sběracích vozů a svinovacích lisů. Pět řad prstů je na hřídeli sběrače navařeno do zvlněné křivky; toto uspořádání zajistí kontinuální tok materiálu. Materiál je pak ideálně rozdělen na celou šířku řezacího rotoru, čímž přispívá k perfektnímu řezu a snižuje rázové zatížení.

O stále stejně kvalitní řez se stará řezací rotor XCut s precizním řízeným řezem. Dvouprsty na XCut jsou pro rovnoměrné řezání uspořádány do spirály, aby byl materiál rozdělen po celé šířce kanálu. Výsledkem jsou pevné hrany balíků ve všech plodinách. Precizní řezání nabízí Krone se 17 nebo 26 noži (teoretická délka řezu 42 případně 64 mm), nože lze řadit do záběru ve skupinách (17/8/9/0 nebo 26/13/13/0); tím získává lis větší flexibilitu a dokáže se ideálně přizpůsobit měnícím se sklizňovým podmínkám. Při vývoji řezacího ústrojí bylo především dbáno na snížení opotřebení, proto je rotor standardně vyráběn ze speciální tvrzené oceli. Toto řešení garantuje jeho vysokou pevnost a dlouhou životnost.

V lisovací komoře vsází Krone na dlouhodobě osvědčený systém příčkového dopravníku, který svými širšími pásy Novogrip silnějšími řetězy a řetězovými koly dokáže přesvědčit. Díky chytré kombinaci gumo-textilních pásů a příček tvořících unášecí a lisovací systém, se z Comprimy Plus stává perfektní víceúčelový stroj pro každou plodinu. Elektrickým dálkovým ovládáním je nyní u variabilních lisů možné nastavovat tlak slisování balíků z kabiny traktoru. Měnícím se podmínkám sklizně se přizpůsobíte rychleji a snadněji.

Krone nabízí kompaktní a robustní lis Comprima Plus ve čtyřech variantách: Lis Comprima F 155 XC Plus (osvědčený semivariabilní lisovací systém s průměry balíků 1,25 – 1,50 m), Comprima V 150 XC Plus (variabilní; průměry balíků 1,00 m – 1,50 m) a k tomu také lisy kombinované s baličkou. U kombinovaných lisů je výkon dvojitého rámu baličky nyní zvýšen otáčkami až na 36 min-1. Předání balíku ze svinovací komory na balící stůl je díky podávací páce rychlejší a přesnější. Kromě toho příčkový pás balícího stolu zajistí přesné otáčení balíkem pro optimální ovinutí fólií. Velmi praktická je také zásoba fólií pro baličku. V uzavřených schránkách je možné převážet až 12 rolí fólie.
Pro dlouhé dny lze stroj vybavit pracovním LED osvětlením, které řidiči umožňuje ideální kontrolu baličky a vázacího ústrojí. Doplňková LED světla pod bočními kryty usnadní údržbu stroje.
Všechny stroje Comprima Plus lze na přání vybavit systémem vázáním do fólie / sítě. Pro kombinované stroje CF a CV je k dispozici i váha balíků. Nové varianty kol o rozměru 500/60 22,5“ doplní tuto řadu strojů.
Nové víceúčelové lisy Krone plně kompatibilní s ISOBUS systémy jsou vybaveny komfortní elektronikou; na přání lze stroje také doplnit o ovládací terminály CCI Isobus. Tractor-Implement-Management-System (TIM), pracuje na standardu ISOBUS a usnadňuje práci řidiče. Systém například dokáže automaticky otevřít a uzavřít zadní čelo.

Trailer modelu Comprima Plus můžete vidět zde

Nový model lisu VariPack – odborník na lisování suchého materiálu

Touto modelovou řadou pásových svinovacích lisů podtrhuje Krone svou odbornost specialisty na sklizeň píce a nabízí model lisu konstruovaný speciálně pro sklizeň suchého materiálu s maximální hltností a slisováním materiálu. VariPack je nabízen ve variantách VariPack V 165 XC Plus (Velikost balíku od 0,80 do 1,65 m) a V 190 XC Plus (0,80 do 1,90 m).
V lisovací komoře se nacházejí 4 ploché řemeny, každý o šířce 275 mm, které se pohybují rychlostí 130 m/min a garantují tak vysoké utužení suchého materiálu jako je seno, sláma nebo senáž. Jak tlak lisování, tak i velikost měkkého jádra lze pohodlně ovládat z kabiny traktoru. Měkké jádro lze nastavit jak co do intenzity slisování, tak i do jeho velikosti ve třech stupních. Nastavení stroje na sklízený materiál je tak velmi snadné a rychlé.
Absolutně nejvýznamnější je rychlé odkládání balíku. Zadní čelo se otevře a zavře za méně než 5 sekund. Pro ještě větší komfort disponuje tento nejvýkonnější stroj na suché materiály automatikou zadního čela: vázání do sítě se spouští automaticky a zrovna tak je automaticky ovládané i zvedání a spouštění zadního čela.

Vysoce výkonný integrální rotor s minimálním odporem
Krone používá i u VariPacku osvědčené strojní skupiny, jako jsou například neřízené sběrače EasyFlow bez vodících drah prstů. Pracovní záběr sběrače dosahuje 2150 mm a dokáže tak bez problémů zpracovat i široké řádky. Zvlněná linie dvouprstů zajišťuje rovnoměrný tok materiálu tak, aby byl materiál od krajů posunován ke středu. Řezací rotor je pak rovnoměrněji zásoben v celé své pracovní šířce.
Ve standardu jsou nové lisy vybaveny vysoce výkonným integrálním rotorem s 26-ti nožovým řezacím ústrojím, kde vzdálenost mezi noži činí 42 mm v případě polovičního řazení nožů 84 mm. Řazení nožů je velmi rychlé. Pro dosažení vysoké hltnosti je navržen průměr rotoru 530 mm, s tak velkým rotorem dokáže lis zpracovat i velké řádky materiálu. Díky sladění konstrukce neřízeného sběrače a integrálního rotoru, má VariPack jen velmi málo pohyblivých dílů. Což neznamená pouze minimální nároky na údržbu, ale i minimální opotřebení. Pro ideální výkonnost a minimální náklady na údržbu je rotor i sběrač poháněn pouze jedním 1 ¼“ řetězem.

Precizní řez a příkladný komfort
Počet nožů v záběru lze volit přímo z kabiny traktoru, hydraulicky se je možno řadit dvě skupiny nožů do kombinací 26-13-13-0. Pokud dojde k zablokování kanálu, lze jednoduše a pohodlně sklopit dno s noži a uvolnit nahromaděný materiál. Zde nedojde k žádným ztrátám materiálu, protože uvolněná píce bude dále podávána do lisovací komory. Toto řazení nožů je jak praktické, tak i komfortní. Nože jsou při aktivaci hydraulicky tlačeny a bezpečně vedeny do výřezů dna kanálu a při vyřazení vytahovány ven. Samozřejmosti je jištění proti přetížení každého nože zvlášť. Nože lze zezadu jednoduše a rychle vyjmout, případně vyměnit.
I vázání nového VariPacku boduje svým komfortem pro obsluhu a uživatelskou přívětivostí. V základu se lis dodává s vázáním do sítě (na přání lze objednat vázání do motouzu). Sériově je u stroje také pomocný skluz pro zakládání sítě, díky němuž založíte síť velmi jednoduše, rychle a bez potřeby vynaložit velkou sílu. Integrovaný podavač sítě navíc velmi usnadní její zavádění do mechanizmu vázání. Kolébka sítě pak vkládá síť přímo na startovací válec lisovací komory automaticky. Předřazený zaváděcí válec sítě u tohoto provedení není třeba. S tímto jednoduchým vázáním se velmi rychle naučí pracovat každý.

Profesionální od řemenů až po pneumatiky
VariPack bere na zřetel i údržbu: ložiska i řetězy jsou po celou pracovní dobu plně automaticky mazány. Všechny hnací řetězy jsou vybaveny automatickým napínáním. Design lisu je navržen tak, aby se na šikmých plochách všech povrchů nemohly hromadit nečistoty. V základní výbavě jsou pneumatiky 500/22-20 šetrné k povrchu a na přání lze stroj vybavit i variantami 500/60-22,5 a 600/50-22,5.

„S naší novou modelovou řadou VariPack nabízíme praktické a uživatelsky přívětivé lisy pro suché materiály, jako jsou například seno, sláma nebo senáž“, říká Dr. Klaus Martensen, vedoucí oddělení pro lisy a baličky společnosti Krone. Tím dosahujeme svého předsevzetí nabídnout svým zákazníkům ucelenou, kompletní produktovou nabídku strojů. Důvodem k tomuto kroku byl další vývoj řemenových systémů, nyní umožňující nejen vysokou slisovanost, ale i nové materiály s výrazně vyšší pevností a životností než před několika lety. To potvrzují i naše veskrze dobré zkušenosti s VariPacky pracujícími po celém světe, které už slisovali více než 170.000 balíků.