Blíží se léto a řada lidí vyráží na dovolenou. Třeba právě někam do kempu u vody, aby načerpali síly do další práce. I my jsme vyrazili na CAMP, který organizovala značka New Holland. Neodpočinuli jsme si, ale zato jsme načerpali spoustu informací.

Akce se konala na farmě jihu Španělska. V rámci akce výrobce představoval v polních podmínkách nové traktory a novinky ve sklizňové technice, které se budeme věnovat v samostatném článku někdy později.

Přehlídka novinek – k otestování a srovnání s konkurencí jsme měli traktory modelových řad TD, T4 PowerStar, T4 Medium, T5 v provedení s převodovkou Dual Command i ElectroCommand a konečně pak T6 s klasickou převodovkou ElectroCommand i novou plynulou převodovkou AutoCommand.

Toto srovnání na poli a fyzicky „vedle“ sebe je opravdu neocenitelné, protože New Holland ve výkonové kategorií od řekněme 85 do 115 hp má nyní 5 spíše však 7 modelových řad, protože traktory T5 ElectroCommand a T6 AutoCommand jsou od svých bratrů prostě odlišné.

Začněme řadou TD5

Jedná se o opravdu jednoduché mechanické traktory. Elektrika se zde používá snad jen na svícení…. Do ČR tuto modelovou řadu v zásadě nedovážíme, protože naši farmáři jsou zvyklí prostě na jiné traktory. Na rozdíl od svých kolegů například v Polsku díky větším výměrám ve stroji tráví podstatně více času a tak si vyšší úroveň komfortu určitě zaslouží. Osobně si dokážu představit, že takový stroj si někdo pořídí s výhledem nájezdu cca 400 mth za rok.

PowerStar

Nová řada T4 PowerStar svými rozměry odpovídá oblíbeným „sedmdesátkám“, které jsou však již na hranici životnosti. Nyní tak máte nejlepší možnost je poslat do zasloužilého důchodu a nahradit komfortním a spolehlivým traktorem s moderním motorem, který však může být mechanický a velmi jednoduchý. Stejně jednoduše funguje u traktoru oblíbená funkce reverzace, kdy základní funkce zůstává zachována – změnu směru jízdy provádíte bez nutnosti sešlápnutí spojky, hydraulický rozvaděč je však ovládaný mechanicky pomocí bovdenu. Nejen reverzace usnadňuje práci s nakladačem, na který je traktor samozřejmě plně připravený, ale také střešní průhledový panel nové kabiny VisionView. Pro zajímavost, stejnou kabinu najdete také u modelů T4 a T5. První prodeje potvrzují, že si traktor své zákazníky určitě najde a T4 PowerStar bude pomáhat při sečích s obraceči, rozvážet cisterny s vodou po pastvinách a podobné lehčí práce.

T4

Žhavou novinkou i v chladném Španělsku byla modelová řada T4, interně označovaná jako „medium“.  Traktory se od svých nepřímých předchůdců, řady T5000, liší především novou kabinou VisionviewTM a novým motorem, jenž splňuje emisní normu Tier4A. Díky nové kabině je traktor o 7 cm vyšší a dosahuje celkové výšky 263 cm resp. 261 cm. Kabina je celkově větší (o 20%) a pohodlnější, má lépe rozmístěné ovládací prvky a k dispozici je i sedačka spolujezdce. Zcela nově je řešená klimatizace, má deset výdechů a velmi efektivně ji lze nastavit, takže pracuje „bezprůvanově“. Poté, co klimatizace opustila střechu kabiny, je vpředu umístěn široký průhledový panel s tenkým nosníkem, takže máte výborný výhled na nakladač, který lze ovládat multifunkčním joistickem. Sedačka řidiče může být vzduchově odpružená a lze ji otočit o 15°, takže máte lepší výhled například na žací stroje.  Jak už bylo uvedeno, traktor je osazen novým motorem s elektronicky řízeným vstřikování CommonRail a plní emisní normu Tier4A pomocí recirkulace spalin. Aby tento systém měl co nejnižší ztráty energie a tím i optimální spotřebu, má traktor nižší obsah motoru a to konkrétně 3,4 litru. Přesto má motor díky moderní konstrukci lepší provozní parametry než jeho předchůdce o obsahu 4,5 litrů v téměř celém rozsahu pracovních otáček. Z hlediska funkcí a možností traktoru kopíruje traktor T4 medium modelovou řadu T5000. K dispozici jsou také 3 typy převodovek od nejjednodušší mechanické 12×12, přes 12×12 s elektroreverzem až po variantu 24×24 s násobičem a ovládáním spojky na řadící páce. Převodovky lze doplnit o plazivé rychlosti a máte k dispozici 3 typy otáček PTO včetně závislosti na pojezdové rychlosti, PTO lze aktivovat mechanicky nebo elektrohydraulicky. Čerpadlo hydrauliky dodává do systému 64 litrů oleje za minutu, které mohou být využity pro 3 zadní okruhy hydrauliky nebo až dva středové. Regulace tříbodového závěsu může být mechanicky nebo elektronicky řízená, tak jako u T5000.

T5 s řazením pod zatížení

V samostatných článcích byl několikrát představený nový traktor T5. Jednalo se o modelovou řadu s klasickou převodovkou s dvoustupňovým násobičem krouticího momentu. Tato řada je nyní doplněna také o variantu s převodovkou ElektroCommand, kterou farmáři velmi dobře znají již z traktorů TS-A, T6000 nebo nyní T6.  T5 ElectroCommand je tak faktickým mostem mezi „menšími“ traktory a řadou T6, protože zákazníkům zprostředkovává opravdu moderní funkce – máte k dispozici převodovku 16×16 (s Eco režimem) se čtyřmi skupinami, v nichž jsou řazeny převody pod zatížením, mezi prvními dvěma a posledními dvěma skupinami však přecházíte robotizovaným způsobem – stačí stisknout další tlačítko a pak znovu máte k dispozici čtyři stupně pod zatížením. Pouze při přechodu mezi druhou a třetí skupinou je třeba sešlápnout spojku a manuálně přeřadit. Vkrádá se pocit, že v traktoru je k dispozici „jenom“ nová převodovka, ale toto jenom má samozřejmě spoustu dalších přínosů jako je delší rozvor, jiná (ještě robustnější) přední a zadní náprava, na které je instalovaná příprava pro odpružení kabiny. To přináší další výhody ve formě vyšších užitných hmotností a nosností i komfortu. Odpružená kabina navíc zvedá výšku celého stroje pouze o 4 cm.

T6 a plynulá převodovka

T6 Auto Command kombinuje špičkové motory FPT (technologie SCR) s nejmodernější plynulou převodovku Auto Command. Výsledek: špičkový komfort, výkonnost a hospodárnost. Převodovka AutoCommand prostě posouvá celý traktor do „vyšší střední třídy“ a to především v oblasti komfortu. O tom se snad ani nedá psát, to si každý musí vyzkoušet sám. Máte k dispozici monitor IntelliView, loketní opěrku SideWinder, multifunkční páku a traktor se prostě pohybuje krásně plynule. Co tedy mají traktory T6 Auto Command™ nového ve srovnání se svými sesterskými traktory osazenými převodovkami ElectroCommand částečně řezenými pod zatížením:

• Plynulá převodovka Auto Command™: přesně udržuje rychlost zvolenou pro právě prováděnou operaci. K dispozici máte několik bodů 100% mechanické účinnosti, které jsou vhodně umístěné do oblastí nejčastěji využívaných pojezdových rychlostí – maximální hospodárnost.

• K plynulé převodce patří také multifunkční loketní opěrka SideWinder™ II se silově úměrným režimem ovládání – za špičkovou ergonomii a intuitivnost získala řadu ocenění.

• Ovládací dotykový monitor Intelliview™ IV s uhlopříčkou 10.4” je velmi uživatelsky příjemný. Umožňuje zobrazit většinu provozních parametrů v rámci několika obrazovek, které si můžete sami nastavit. Jeho prostřednictvím můžete přímo ovládat GPS navigaci IntelliSteer™ a sledovat obraz z několika externích kamer, umístěných třeba na svinovacím lisu.

• Výkon hydrauliky – nejlepší ve své třídě: máte k dispozici až 7 vnějších okruhů hydrauliky s průtokem až 125l/min při 1900 ot/min. I při volnoběžných otáčkách máte k dispozici dostatek tlakového oleje pro agregované stroje.

• T6.160 k dispozici také v exkluzivní variantě Blue Power s metalízou vozů Maserati

Výrazně lepší je si traktory vyzkoušet, než o nich jen číst, takže heslo letošního roku je NECHTE SE SVÉZT NOVOU GENERACÍ….

zdroj: Agrotec a.s.