Ze včera zveřejněných výsledků koncernu CNH vyplývá, že prodal stroje za 18,1 miliardy dolarů, což znamená ve srovnání s předchozím rokem 2010 nárůst o 25 %. Skvělé hospodářské výsledky se odrazily i v růstu provozního zisku od 65 % na 1,5 miliardy dolarů.

CNH sdružuje značky New Holland, Case-IH (obě vyrábějí zemědělské a stavební stroje), Steyr (traktory) a Kobelco (stavební stroje). Větší nárůst – o 32 % na 3,9 miliardy dolarů sice vykázala stavební technika, ovšem mnohem větší objem prodejů zaznamenala technika zemědělská – konkrétně ve výši 14,2 miliardy dolarů a nárůst o 23 % ve srovnání s rokem 2010.

Prodeje táhla Evropa

To znamená, že zemědělská technika se na celkovém obratu podílela necelými 79 % a stavební 21 %. U zemědělské techniky vzrostl provozní zisk za rok 2011 o 50 % na 943 milionů dolarů.

Rozdělíme-li prodeje geograficky, pak 42 % produkce prodal koncern CNH v Severní Americe, 32 % v Evropě a státech bývalého Sovětského svazu (zkratka EAME & CIS), 16 % v Latinské Americe a 10 % v ostatních teritoriích.

Tahounem prodejů byla zejména Evropa a státy bývalého Sovětského svazu. Zatímco v Severní Americe vzrostl prodej traktorů koncernu CNH jen o dvě procenta, na trzích EAME & CIS o 25 %. Sklízecích mlátiček stáje CNH se v Severní Americe loni prodalo o pět procent méně, než v roce 2010, zatímco trhy EAME & CIS vykázaly nárůst o 39 %!

Větší podíl na trhu

Celosvětový trh zemědělské techniky vykázal za loňský rok celkový nárůst prodejů o 12 %, to znamená, že koncern CNH na něm loni zásluhou růstu o 23 % zvýšil svůj podíl. Ten ve své výroční zprávě vysvětluje zejména skvělým přijetím nových motorů FPT s technologií SCR, plnících emisní normy Tier 4A/IIIB, vykazujících až o 10 % nižší spotřebu paliva a zároveň až o sedm procent vyšší výkonnost, ve srovnání se svými předchůdci.

Sklízecí mlátičky

Pozici na trhu sklízecích mlátiček dokázaly vylepšit nové modely značky New Holland řady CX a CR, kdy druhá jmenovaná byla porotou výstavy Agritechnica v Hannoveru vyhlášena „strojem roku 2012“.

Traktory

Prodej traktorů táhlo u značky New Holland postupné zavedení nových modelů řady T8, slibnou budoucnost pak představují nové řady T4, TD5, T5 a T6, představené na Agritechnice v Hannoveru, rovněž vybavené motory plnícími normu Tier 4A/IIIB. Zajímavou zprávou je také příslib letošního testování druhé generace vodíkem poháněného traktoru New Holland NH2, které se uskuteční na energeticky nezávislé farmě.

zdroj: zentour.cz