V italské Boloni proběhla jedna z evropsky významných výstav zemědělské techniky, které se samozřejmě značka NEW HOLLAND také zúčastnila a využila této příležitosti k představení nových modelů v oblasti speciální techniky a traktorů nižších výkonových řad obecně. Na následujících řádcích vám tak hlavní změny v sortimentu představíme a není jich málo.

GPS navigace se postaraly o spoustu inovací u velkých traktorů. New Holland tuto moderní technologii využil pro speciální traktory a hned je z toho ocenění Traktor Roku Speciál za rok 2013 pro nejsilnější model T4060F s výkonem 106 hp. Využití samozřejmě není v oblasti automatického řízení a navigování po křivce s cílem minimalizovat překrývání záběru, ale směřuje do oblasti precizního zemědělství. New Holland má ucelený sortiment techniky pro vinohradníky, který zahrnuje také špičkový sklízeč na hrozny BRAUD 9000L. Ten je schopen monitorovat výnos hroznů v jednotlivých částech vinohradu a s pomocí technologie GPS tak vytvořit výnosovou mapu. Za tuto technologii BRAUD získal ocenění na francouzské výstavě vinohradnické techniky SITEVI. A právě na výnosové mapy reagují speciální traktory T4000F/N/V. Výnosovou mapu v programu PLM od New Holland přepracujete na mapu aplikační, kde u oblastí s vysokým a nízkým výnosem hroznů upravíte aplikovanou dávku použitého hnojiva. Aplikační mapu přenesete do traktoru vybaveného balíčkem pro precizní zemědělství pomocí USB a ten se již sám postará o správné dávkování hnojiva ve vinohradu. Možnost ovlivňovat aplikovanou dávku pomáhá optimalizovat růst vegetace, potlačují se místa jak s nadměrným, tak nedostatečným růstem vegetace a tím se zvětšuje oblast s výbornou kvalitou hroznů, což zvyšuje příjmy vinohradníků. Neméně zajímavá je úspora nákladů na hnojiva, která v testech prováděných odborníky z New Holland dosahovala 15%. Balíček pro precizní zemědělství obsahuje barevný dotykový monitor FM750, který navíc obsluze traktoru zprostředkovává řadu zajímavých údajů, jako je obdělaná plocha, aktuální aplikovaná dávka či zbývající množství hnojiva v zásobníku rozmetadla. Samozřejmostí je záznam o obdělaných řádcích, takže máte jistotu, že žádný nevynecháte a ani neošetříte dvakrát.

K titulu traktor roku jistě přispěla i přepracovaná hydraulika, která byla na traktoru představena již na výstavě Agritechnica v Hannoveru. Čtyři mezinápravové okruhy hydrauliky s osmi rychlospojkami lze ovládat elektrohydraulicky prostřednictví ergonomicky umístěného Joysticku. Přesto, že je traktor osazen klasickým hydraulickým čerpadlem, máte částečně k dispozici výhodu čerpadla s Load Sensignem. Pokud není odebírán výkon prostřednictvím hydrauliky, čerpadlo olej netlačí celým systémem, ale jde přes ventil do zkráceného okruhu a to snižuje spotřebu paliva. Jakmile je aktivována některá z hydraulických funkcí, poklesne tlak v systému, ventil se uzavře a máte k dispozici plný výkon hydrauliky s průtokem až 64 l/min. Z dřívějších modelů si Traktor Roku Speciál nese patentovanou přední nápravu SuperSteer s úhlem natočení kol až 76°, širokou paletu převodovek na výběr a řadu dalších užitečných funkcí, které ze speciálů New Holland dělají nejprodávanější traktory do vinohradů v Evropě i na světě.

Pokud máte při pořizování traktoru do vinohradu hlouběji do kapsy nebo nevyužijete všechny moderní funkce, které nabízí řada T4000F/N/V , pořád můžete sáhnout po stroji New Holland. Právě pro takové vinohradníky je k dispozici nový traktor, jenž si odbyl svojí premiéru na výstavě EIMA. Jedná se o modelovou řadu T3F, která zahrnuje 4 traktory o výkonu 50 – 72 hp. Výkon zajišťuje tříválcový motor o objemu 2,9 litrů s turbodmychadlem a chladičem stlačeného vzduchu. Maximální krouticí moment pak činí 295 Nm se zálohou 34%. Výběr převodovek začíná na jednoduché mechanické variantě 12×12 s maximální pojezdovou rychlostí 30km/h. Tato převodovka je k dispozici také ve variantě s maximální rychlostí 40km/h. Pro náročnější práce si můžete traktor osadit převodovkou s plazivými rychlostmi 20×20, kdy dosáhnete minimální pojezdové rychlosti 110 m/hod. Páku pro reverzaci i volbu skupiny rychlostí konstruktéři umístili na sloupek řízení pod volant, takže jsou ihned po ruce. Samotná řadicí páka je pak umístěna velmi pohodlně po pravé ruce, jak jste zvyklí. Uzávěrka diferenciálu i aktivace pohonu přední nápravy jsou zapínány elektrohydraulicky, takže v pohodě projedete i velmi složitým terénem. Pokud jde o hydrauliku, tak i modely T3F využívají dvě čerpadla. Jedno pro řízení traktoru s průtokem 32 l/min a druhé pro vnější okruhy s průtokem 52 l/min. Zvedací kapacita tříbodového závěsu činí 2.277 kg a pro regulaci je využívaný systém Lift-O-MaticTM. Ovládání je znovu situované po pravé ruce, takže ovladače nemusíte nikde hledat. Vývodová hřídel se zapíná hydraulicky a automaticky se deaktivuje při vypnutí motoru, což zvyšuje bezpečnost práce. K dispozici jsou dvoje otáčky PTO a to 540 a 540E, kdy ekonomických (hospodárných) otáček je dosahováno při 1590 ot/min u motoru. Při práci v sadu nebo vinohradu jsou důležité i kompaktní rozměry stroje, aby nedocházelo k poškození ovoce nebo hroznů. Traktory T3F jsou tak jen 1350 mm široké a 2200 mm dlouhé, rádius otáčení činí pouze 3,4 metru, takže pohodlně přejedete z jednoho řádku vinohradu do druhého. V současnosti jsou traktory k dispozici pouze s ochranným rámem, ale kabina již leží konstruktérům na stole, takže o pohodlí obsluhy bude postaráno celoročně i v našich klimatických podmínkách.

Boomer je zpět a to hned ve dvou variantách.

Na Techagru 2010 jsme představili traktor Boomer 3000, který je určený pro údržbu krajiny a práci v komunální sféře. Zvláštností Boomeru 3000 byla možnost osadit traktor plynulou převodovkou, která byla řešena pomocí řetězového variátoru. Traktor si našel své zákazníky i místo na trhu, ale kvůli rostoucí poptávce po výrobních kapacitách musel ustoupit větším bratrům. Nějakou dobu tedy nebyl v nabídce a nyní se vrací v plné síle. Navíc je doplněný o šest jednodušších modelů, které pro přenos výkonu používají hydrostatickou nebo mechanickou převodovku.

Technicky nejdále je stále Boomer 3000 s výkony 41, 46 a 51 hp, jenž zajišťuje čtyřválcový motor. O přenos výkonu se stará plynulá převodovka EasyDriveTM, pohodlí zajišťuje klimatizovaná/vyhřívaná kabina SuperSuiteTM a těsně kolem praporku se na golfovém greenu otočíte díky přední nápravě SuperSteer. To vše jsou patenty New Holland. Díky unikátnímu systému SensitrakTM je přenos výkonu na podložku kontrolovaný tak, aby nedocházelo k poškození jemného drnu na sportovištích. U tohoto traktoru lze navíc kombinovat pohon pro mezinápravové sekačky a klasického PTO s 540 ot/min vzadu pro další stroje, zatímco u menších modelů Boomer 20 – 50 je na výběr pouze jedna z možností.

Jednodušší modely pohání tří nebo čtyřválcové motory a jsou k dispozici pouze s ochranným rámem. Začínají na výkonu 23hp a pokračují až do 47hp. Dva nejnižší modely mají k dispozici pouze hydrostatickou převodovku se dvěma rozsahy rychlostí (15 km/h), dále lze vybírat mezi mechanickou převodovkou 12×12 či hydrostatem s třemi rychlostními rozsahy až po dva nejvyšší modely, kde je k dispozici mechanická převodovka 16×16 nebo hydrostat s třemi rychlostními rozsahy a pojezdová rychlost dosahuje 25 km/h. Pro pohon nářadí je k dispozici PTO s 540 ot/min a používané nářadí může mít hmotnost od 650 do 1250 kg v závislosti od modelu.

Společně s traktory řady T3000, T4Powerstar a T5 má New Holland ucelenou řadu traktorů pro využití ve speciálních kulturách a péči o krajinu.

zdroj: AGROTEC a.s.