Značka New Holland se neustále snaží posouvat a své limity a bořit mýty. V srpnu byl pokořen světový rekord ve sklizni s novým modelem CR 10.90, který byl pokořen po pouhých šesti hodinách z osmi, a celkem byl sklizený objem překonán o 18 % oproti předchozímu rekordu.

Nyní se můžeme chlubit další novinkou – žluté mlátičky jsou nejrychlejší na silnici. Tuto výhodu ocení zejména službaři, kteří se svým strojem každoročně najedou mnoho kilometrů, ale i podniky, jejichž pole jsou vzájemně nebo od farmy vzdálená. Díky vyšší pojezdové rychlosti se zvýšila výkonnost mlátiček, ale také jízdní komfort, protože obsluha nebude nucena trávit v kabině více času, který je nutný k logistickým přesunům.

Zákazníci se často ptají „kolik mlátička jede“ a zda je možné rychlostní limit nějak obejít a jet rychleji. My můžeme hrdě odpovědět, že naše nové mlátičky jezdí 40 km v hodině a to zcela legálně. Nemalou výhodou vyšší rychlosti je bezpečnost a pohoda při plynulé jízdě na silnicích.

A protože čas jsou peníze, připravili jsme si teoretický příklad pro mlátičku s transportní rychlostí 30 a 40 km/h:

Vzdálenost:       300 km

Mlátička A:        Maximální rychlost 30 km/h, průměrná rychlost 25 km/h

Mlátička B:        Maximální rychlost 40 km/h, průměrná rychlost 35 km/h

Doba jízdy:        Mlátička A = 12 hodin

Mlátička B = 8,5 hodin

Rozdíl = 3,5 hodiny

Za ušetřený čas 3,5 hodin je možné sklidit:

Výkonnost mlátičky = 5 ha/h

Výkon mlátičky za 3,5 hodiny = 17,5 ha

Závěr:

Je možné tedy teoreticky počítat s tím, že na každých ujetých 100 km, je možné ušetřit 1 hodinu jízdy, z čeho vyplývá, že za 1 ušetřenou hodinu, můžu teoreticky sklidit 5 ha. S ohledem na počet ujetých kilometrů po silnici za sezónu, je navýšení výkonu zřejmé.