Firma New Holland představuje celou řadu inovací a zlepšení, pro zkvalitnění sklizně. O tom jsme se v minulých dnech mohli přesvědčit v německém Remplinu.

Již tradičně jsme měli možnost navštívit Summer Camp – školení výhradních dovozců pro jednotlivé lokality světového trhu. Hlavním bodem školení byla prezentace novinek pro sklízecí mlátičky pro rok 2012 a srovnání s konkurencí.
Mezi nejvýznamnější novinky patří zavedení nových motorových technologií plnící nejpřísnější emisní limity Tier 4A. Nové motory nyní nalezneme jak u nejvýkonnějších sklízecích mlátiček CR9000, CX8000, ale také ve střední výkonnostní třídě CX5000, 6000 a u nejmenší řady mlátiček TC5000. Jak je známo, pro splnění těchto předpisů si New Holland vybral technologii SCR (selektivní katalitická redukce) vyvinutou ve spolupráci s FPT (Fiat Powertrain Technologies). Technologie je hojně známá již z provozu nákladních automobilů Iveco.

Z hlediska novinek stojí zcela jistě za zmínku inovovaná řada malých sklízecích mlátiček řady TC. Jak již bylo zmíněno, mlátička bude v nadcházející sezoně používat motor Tier 4A. Nově byla na TC5000 demonstrována také lišta s plynulou změnou délky dna žací lišty Varifeed. Poslední velkou inovací těchto mlátiček na následující sezónu je použití sytému vyrovnávání sítové skříně SmartSieve, známých se střední výkonnostní třídy.

Dále zde byly při polních zkouškách demonstrovány kvality nové sklízecí mlátičky střední výkonnosti CX5000, 6000, kterou je možno spatřit i na českých polích díky Agrotec DEMO Tour CX6000 (www.eagrotec.cz/cx6090).
Velké sklízecí mlátičky řady CR a CX představují opět nový motor splňující normu Tier 4A. Další novinkou je dotykový monitor IntelliView IV, který budou tyto stroje v následujících sezonách používat.

Průběh akce byl velmi dobře zorganizován – účastníci byli rozděleni do skupinek a byli rozvezeni na stanoviště. Na každém stanovišti pak čekal model New Holland a stejně výkonné konkurenční stroje. Během dne tak bylo možno na jednom velkém poli zhlédnout jednotlivé sklízecí mlátičky New Holland všech výkonnostních řad s přímým porovnáním s nejnovějšími sklízecími mlátičkami od konkurence.

Ing. Václav Koryčanský, Agrotec a.s., 25.07.2011