Tichá nová kabina VisionView zvyšující komfort a výhled obsluhy, přeplňovaný motor F5C o objemu 3,4 litru s výkonem až 114 koní splňující přísnější emisní normu, nastavitelná citlivost reverzace. To jsou jen některé z výrazných prvků série traktorů New Holland T5. K nim se přidává výkonná hydrauliky s výkonem 127 litrů za minutu, v továrně montovaný čelní nakladač s nosností 1850 kilogramů či stavebnicový čelní vývodový hřídel a ramena s kapacitou 1840 kg.

Poprvé představil New Holland model T5.115 loni na podzim jako nový standard pro farmy se smíšeným nebo živočišným zaměřením. Nyní již uvedl kompletní sérii, tvořenou třemi modely s výkony od 99 do 114 koní.

New Holland ví, že komfort obsluhy je hlavním předpokladem pro optimální produktivitu, zvláště při dlouhých pracovních dnech. Nová kabina VisionView byla kompletně zkonstruována za pomocí technologie virtuální reality, aby nabídla ergonomická řešení. Všechny ovládací prvky jsou perfektně přístupné řidičům všech velikostí. Hlavní řídící elementy včetně elektronického ovládání tahu, volby rychlosti vývodového hřídele a řízení hydraulických ventilů jsou umístěny vpravo od řidiče na ergonomickém panelu Command Arc tak, aby se snížila únava a zvýšila se přesnost. Může být zvolena rozšiřující ovládací konzola, která je umístěna přímo nad tímto panelem. Monitory jsou umístěny přímo v zorném poli řidiče, čímž se zajistí vyšší bezpečnost a pohodlí.

Vylepšený pedál pro nastavení pozice řídícího sloupku a integrované přístrojové desky je umístěn přímo na sloupku, což umožní přesnější regulaci podle aktuální pozice řidiče. Průhledný, zcela otevíratelný střešní poklop garantuje ničím nerušený výhled na čelní nakladač i při maximálním zdvihu. Střecha kabiny obsahuje uživatelům traktorů New Holland dobře známý úzký nosník, který zmenšuje zakrytou plochu na nejmenší úroveň v oboru. Zakřivená otevíratelná okna vzadu po straně nabízejí jasný výhled na vzadu připojené stranové sekačky a zadní průhledný panel rozšiřuje pohled dozadu při připojování nářadí. Přemístěný výfuk, jenž je nyní v zákrytu se sloupkem, zlepšuje pohled vpřed, včetně perfektního výhledu na vnitřní stranu kol, což uživatelé ocení při práci v úzkořádkových plodinách.

Nový dvouzónový systém klimatizace nabízí deset samostatných možností, které všechny dosáhnou maximálního proudu vzduchu díky technologii dvou zón. Na B-sloupku umístěné ovladače jsou v dosahu řidiče a mohou být intuitivně nastaveny při práci. Přirozená ventilace byla rozšířena díky stranovým otevíratelným oknům a volitelnému otevírání předního a zadního skla, obě umožňují dva stupně otevření.

Nastupující řada T5 je poháněna motory F5C o objemu 3,4 litru s vysokotlakým vstřikováním common rail s přeplňováním, které byly vyvinuty společností FPT. Normu Tier 4A splňují díky technologie recirkulace ochlazených spalin . Nové motory dosáhnou výkonu od 99 do 114 koní. Zlepšený kroutící moment má zálohu 51 procent, což značí, že se dosáhne nižší spotřeby paliva. Tyto motory mohou pracovat s palivem B20, obsahující dvacet procent biosložky.

Tyto motory byly zkonstruovány pro použití v zemědělství a maximálního výkonu dosahují při 1900 otáčkách za minutu, přímo v pracovním rozsahu. Maximálního kroutícího momentu dosáhnou v rozsahu 1700 – 2100 otáček za minutu, což zajistí zvýšenou přizpůsobivost při většině aplikací. 540 otáček vývodového hřídele je dosaženo při otáčkách motoru 1900 za minutu, což zabezpečí stálou produktivitu při využití nářadí hnaného PTO. Ekonomický režim otáček 540 pracuje při 1535 otáčkách motoru za minutu.

Tři stupně agresivity lze nastavit na ergonomickém sloupku umístěné reverzaci pod zatížením PowerShuttle.Lehké nastavení je výhodné pro polní práce jako je například lisování, střední pro standardní práce a rychlé je speciálně navržené pro častou změnu směru při práci s čelním nakladačem.

Nové zadní a střední kruhy hydrauliky load sensing pracují s průtokem až 127 litrů za minutu. Řada T5 těží z přepracovaného hydraulického systému. Vylepšené čerpadlo řízení poskytuje maximálně 43 litrů za minutu, což zabezpečí snadnou ovladatelnost i při zatíženém stroji. Zadní i středové vývody hydrauliky jsou ovládány komfortně z kabiny a hodí se pro speciální využití jako je třeba intenzivní práce s nakladačem nebo práci s komunálními stroji. Celkový hydraulický výkon dosáhne až 84 litrů za minutu, což znamená, že je dostatek výkonu pro většinu hydraulických aplikací, jako třeba balení. Aplikace, které nevyžadují tak vysoký výkon, mohou volitelně pracovat s průtokem 65 litrů za minutu. Při vývoji bylo pamatováno na práci s čelním nakladačem, traktor je plně kompatibilní a firemním nakladačem 700TL, který může být namontován již při výrobě. Zvýšená zdvihová kapacita 1850 kilogramů spolu s maximální průtokem hydrauliky 80 litrů za minutu zajistí rychlý cyklus pro zvýšenou produktivitu. Důležitý je také výhled. Nakladač ve spodní pozici dosáhne úrovně vrchního okraje kapoty, takže je dokonale vidět před stroj. Začleněná funkce vyrovnávání zajistí, že každé zrníčko zůstane ve lžíci nakladače po celý cyklus zvedání. Chráněné hydraulické vedení zase ochrání stroj i při práci v omezeném prostoru.

Nakládací konzola může být ve spodní pozici posunuta až o 150 milimetrů směrem dozadu, což zvýší celkovou stabilitu i při převážení nejtěžšího materiálu. Volitelný elektronický joystik, který je plně integrován do opěrky ruky, nabízí přesné ovládání a rychlé reakční časy společně se snížením únavy obsluhy i na konci dlouhého pracovního dne.

Volitelnou možností je modulární a polozačleněný čelní závěs a vývodový hřídel. Ty jsou perfektní pro zákazníky pracující s čelní žací lištou. Ramena mají nosnost 1840 kulogramů v celém rozsahu zdvihu, což zajistí použitelnost i s nejtěžším nářadím. Kromě toho je New Holland jedinečny v segmentu nabídky volby mezi elektronickým a mechanickým ovládáním tahu pro přesné řízení vpředu pověšeného nářadí. Volitelná multifunkční podpěra zajistí, že přední ramena a vývodový hřídel mohou být doplněny při zamýšlené změně využití traktoru. New Hollandu patří i další prvenství. Přední závaží může být plně začleněno do konstrukce traktoru.

Zvýšená flexibilita série T5 znamená, že může být použit při různých aplikacích. K tomu přispívá i rozšířená nabídka použitelných pneumatik od nízkoprofilových R30 až po R38, které nabídnou vysokou světlou výšku pro ochranu obdělávané zeleniny, stejně jako pro zvýšení tažné síly a snížení utužení půdy. Na traktorech mohou být použity i travní pneumatiky vhodné pro práci na loukách či v parcích či při ošetřování golfových hřišť nebo jezdeckých areálů.

zdroj: AGROTEC a.s.