Elegantní, inovativní, intuitivní ovládání s vynikajícím poměrem cena / výkon. Tak by se ve zkratce daly popsat nové ovládací jednotky od Krone. Nový DS 100 nahradí dosud známý ovládací panel Alpha, DS 500 nahrazuje terminál Betta II a nový CCI 800 přichází nahradit terminál DELTA. Další novinkou je digitální AUX-Joystick s označením CCI A3. Již známý a oblíbený terminál CCI 1200 zůstává i nadále v nabídce top modelů.

Ovládací panel DS 100

Stejně jako ovládací panel Alpha, i DS 100 má ovládací prvky uspořádané individuálně podle skupin strojů, pro které je určen (shrnovač, sběrací a přepravní vozy, nebo svinovací lisy). Vzhledem k tomuto rozdělení pro jednotlivé výrobní řady, lze upravit umístění ovládacích prvků individuálně a dosáhnout tak maximálního komfortu ovládání. Je určen pro kompletní ovládání stroje pravou ruku, do které dobře padne. DS 100 lze ale připojit prostřednictvím In-Cab zásuvky traktoru do ISOBUS sítě. V takovém případě systém umožňuje komfortní provedení základního nastavení stroje pomocí ISOBUS-Terminálu traktoru a potom při práci ovládání stroje prostřednictvím DS 100.

Terminál DS 500
DS 500 nabízí řidiči ovládání stroje podle jeho potřeb. Díky dvouřadému uspořádání 12 vystupujících tlačítek může obsluha ovládat jednotlivé funkce stroje, aniž by se na terminál musela dívat. Stroj je navíc možné ovládat prostřednictvím barevného 5,7“ dotykového displeje, nebo ovládacím kolečkem na zadní straně terminálu. Tvarovaná rukojeť na zadní pravé straně terminálu padne i při celodenní práci dobře do ruky.

 

ISOBUS-Terminál CCI 800
Modelem CCI 800 přináší Krone na trh pro novou sezónu kompaktní verzi CCI 1200. Základní rozdíl mezi ním a jeho větším bratrem je menší 8,0“ obrazovka a pevně definované rozmístění oken na obrazovce. Řidič si v hlavním okně na obrazovce může zobrazit jednu funkci v maximální velikosti a vedle ní další dvě funkce v podoknech aplikací. Záměna zobrazovaných funkcí v jednotlivých oknech je intuitivní. Stačí pouhé poklepáním na danou aplikaci, nebo jejím přetažení způsobem „Drag-and-Drop“. Stejně jako CCI 1200 disponuje i CCI 800 barevným dotykovým

displejem, který dovoluje ovládat terminál stejně jako Smartphone. CCI 800 je kompatibilní se systémem spínání dílčích záběrů „Section-Control“ a nabízí tak výrazné usnadnění práce řidiče, například při sečení, nebo shrnování klínových výměr automatickým zvedáním a spouštěním žacích jednotek, nebo rotorů při rozeznání již zpracovaných ploch. Díky intuitivní podrobné nápovědě CCI.Help dokáže CCI 800 a programy v ní nahrané, ovládat i nezkušená osoba. Praktický je pro ovládání i šikovně tvarovaný držák na pravé zadní straně terminálu. Na přání lze terminál CCI 800 doplnit kamerami, AUX-ovládací pákou a licencí pro automatické spínání sekcí „SectionControl“.

AUX-Joystick CCI A3
CCI A3 vyzvedává svým technickým řešením AUX-joysticky o jednu úroveň výš. Dosud nebyly na ovládací páce vyznačeny funkce, které jednotlivé přepínače ovládají. Kromě toho bylo uspořádání tlačítek neměnné. Nový model CCI A3 má v hlavě páky integrovaný displej, na kterém se obsluze přímo zobrazuje funkce přiřazená každému z ovládacích prvků. Navíc lze podle účelu použití uspořádání ovládacích prvku na joysticku výměnou krycí mřížky měnit. Při sečení tripletem, bude mít displej páky jiné uspořádání tlačítek, než pro čtyřrotorový shrnovač.

Shrnutí: S novými ovládacími panely, terminály a také AUX-Joystickem přináší KRONE rozsáhlou nabídku, ze které si vybere každý uživatel. Příjemný, intuitivní design ovládání je i praktický a řidiči ulehčuje každodenní práci. ISOBUS terminál CCI 1200 zůstává zařazen v nabídce Krone jako nejvyšší model ovládacího terminálu.