Krone uvádí na trh novou řadu rotorových obracečů pod názvem Vendro. Devět nových typů nahradí stávající modely KW. Jsou to dva čtyřrotorové modely (Vendro 470 a Vendro 560), tři 6rotorové obraceče (Vendro 620, Vendro 680 a Vendro 790), dva 8rotorové obraceče (Vendro 820 a Vendro 900) a dva 10rotorové obraceče (Vendro 1020 a Vendro 1120). Rozsah pracovních záběrů nových rotorových obracečů je od 4,70 m do 11,20 m – KRONE má pro každý provoz to správné řešení.

Společným znakem všech nových strojů řady Vendro je koncepce zkrácené konstrukce připojení. Stroje jsou zavěšeny co nejtěsněji k traktoru. Díky tomu je odlehčení přední nápravy traktoru minimální, přepravní délka krátká a potřeba výkonu tříbodového závěsu v porovnání s předchozími modely nižší. Automaticky sklopné ochranné rámy umožňují maximální obratnost v pracovní poloze.

Silný pohon s integrovanou volnoběžkou

Hermeticky uzavřená, bezúdržbová hlavní převodovka s integrovanou volnoběžkou je předpokladem maximální životnosti a nejvyšší spolehlivosti. Tak jako u všech obracečů i u nových strojů sází KRONE na mnohokrát osvědčenou koncepci spojek Octo-Link. Namísto kloubů, které je nutné denně mazat, používá KRONE bezúdržbové osmiprsté spojky. Tyto spojky trvale a spolehlivě přenáší plný výkon v jakékoli své poloze. I převodovky rotorů jsou jako u všech rotorových obracečů KRONE bezúdržbové a plněné polotekutým tukem. Tak, aby náklady na údržbu byly co nejnižší. Kromě toho jsou převodovky rotorů zavěšeny pod rám stroje, aby nemusely jako nosný díl přenášet celé zatížení stroje.


KRONE OptiTurn – včetně konceptu rotoru

Zrovna tak jako u obracečů Highland je i u Vendra použit nový OptiTurn koncept rotoru. Výsledkem kombinace kopírovacího kola nacházejícího se v bezprostřední blízkosti prstů (v porovnání s KW o 20 cm blíže) a patentovaných prstů KRONE OptiTurn je příkladný výsledek práce obraceče.

Nové, patentované prsty OptiTurn jdou příkladem v zachycení píce a jejím opětovném uvolnění při obracení. Díky jejich třírozměrnému tvarování je materiál zachycován čistě a přitom je ihned nadzvedáván ze země. Předkloněný tvar prstů rozděluje píci na nestejně dlouhé prsty rovnoměrně beze ztrát a perfektně ji zpracovává. Tvarování prstů umožňuje zrovna tak i příkladné uvolňování píce z prstů a rovnoměrný rozhoz s nakypřeným rozložením materiálu. Čas prosychání se tím zkracuje na minimum a lze tak optimálně využít i krátké časové intervaly vhodné pro sklizeň.

Díky standardně dodávanému hraničnímu obracení pracují tyto stroje přesně a čistě až k hranici pozemku. Řidič může zařízení velmi pohodlně ovládat ručně, nebo hydraulicky z kabiny traktoru.

Moderní design, dobrý výhled

Při navrhování moderního designu dbalo KRONE i na co nejlepší krytí stroje a přitom praktický přístup pro údržbu. Nové robustní držáky ochranných rámů rotorů jsou dimenzovány na maximální životnost při zachování co nejlepšího výhledu. Kromě toho dostala řada Vendro do vínku také novou sadu LED osvětlení, které pomáhá dosáhnout maximální bezpečnost v silničním provozu.

Komfortní: Definovaná souvraťová poloha, hydraulické tlumící vzpěry a chytrý koncept pro odstavení strojů

Ve standardním provedení disponují všechny 10 rotorové stroje definovanou souvraťovou polohou. Toto příslušenství je na přání  možné dodat i ke všem ostatním modelům. Pomocí tohoto systému lze hydraulickým okruhem zvednout rotory obraceče rychle a snadno do předem zvolené výšky. To šetří čas – např. při přejíždění, nebo zamezuje dvojitému zpracovávání píce na souvrati.

Zrovna tak se modely Vendro 900, Vendro 1020 a Vendro 1120 standardně osazují hydraulickými tlumícími vzpěrami. I tyto vzpěry lze jako příslušenství na přání objednat i pro všechny ostatní modely strojů. Hydraulické tlumiče garantují perfektní jízdní vlastnosti stroje za traktorem při průjezdu zatáčkami i komfortní tlumení kmitů při přepravě po cestách.

A v neposlední řadě nové KRONE Vendro přesvědčí i při odstavení. Můžete je rychle, bezpečně a bez námahy odstavit na opěrné nohy. Tak vyloučíte zatížení kol pod rotory při odstavení. Stroj lze také bez smýkání snadno a rychle připojit, nebo odpojit. Zadní odstavná opora, která je na stroji upevněna pohyblivě a vyrovnává pohyb hydraulických vzpěr při připojování a odpojování, je patentována.


Nové rotorové obraceče Vendro – přehled:

Označení pracovní záběr počet rotorů průměr rototu počet ramen na rotoru
Vendro 470 4,7 m 4 1,50 m 6
Vendro 560 5,6 m 4 1,80 m 7
Vendro 620 6,2 m 6 1,38 m 5
Vendro 680 6,8 m 6 1,50 m 6
Venrdo 790 7,9 m 6 1,70 m 7
Vendro 820 8,2 m 8 1,38 m 5
Vendro 900 9,0 m 8 1,50 m 6
Vendro 1020 10,2 m 10 1,38 m 5
Vendro 1120 11,2 m 10 1,50 m 6