Příprava půdy je alfou i omegou kvalitně založeného porostu. V sortimentu českého výrobce OPaLL-AGRI hrály stroje na přípravu půdy vždy prim, zejména v typové řadě SATURN. S ohledem na měnící se klima i agrotechnické postupy však ze strany farmářů vyvstal požadavek na nový typ stroje, který by dokázal připravit seťové lůžko, byť ne tak precizně, jako tomu dělal Saturn, ale například za podmínek, kdy je půda velmi vlhká. Po mnoha konzultacích a prototypových zkoušeních se do sortimentu opavského výrobce dostal nový stroj s označením VESTA, který přesně naplňuje myšlenku doplnění sortimentu o kultivátor, jenž si poradí i v podmínkách, kdy běžné kombinátory nefungují.

Hlavní myšlenkou, a také rozdílem proti Saturnu, bylo vynechání zpracování půdy válečky. Ať už se jedná o drobící či opěrné válce, byla vždy tato část hlavním zdrojem ucpávání a zalepování půdou. Tento problém nám však u Vesty odpadá, a naopak je stroj doplněn o další pasivní kypřící části.

Kultivátor Vesta, dodávaný v pracovních záběrech 6 a 8m, se skládá ze čtyř řad pružných dlátových radliček, které svým rozmístěním zajišťují nejen prokypření půdy, ale mají také dostatečnou průchodnost pro práci s větším množstvím posklizňových zbytků. Před a za radličkami je umístěna smykovací lišta. Ta je v přední části stroje tvořena aktivními lopatkami, které půdu rozhrnují a srovnávají hrubou brázdu. V zadní části stroje je pak tato lišta osazena profilovanými lopatkami, které urovnávají půdu za radličkami. Zejména přední lišta je velmi variabilní, a lze ji osadit řezacími noži či samostatné jednotky lišty jednoduše spojit v jeden pracovní celek. Samozřejmostí je plné hydraulické nastavení. Finální práce stroje pak dokončují zavlačovací pruty, které finalizují práci stroje. Při absenci válečků tvoří hlavní pojezdové ústrojí stroje 4 páry náprav, z nichž každá je tvořena dvěma koly umožňující výkyv v podélné rovině, aby byla v maximální možné míře dodržena pracovní hloubka stroje, která se pohybuje v rozmezí 0-10 cm a je hydraulicky stavitelná právě na zmíněných kolech.

Jak už bylo výše uvedeno, hlavní výhodou využití je tedy nízké riziko zalepení a následného zastavení stroje. Díky této vlastnosti je tento stroj populární zejména v oblastech, kde je vysoká hladina spodní vody či půdní vlastnosti způsobují dlouhé vysychání a je potřeba půdu narušit pro rychlejší odpar vody z půdy. Proto také v Opallu tento stroj pracovně nazývají strojem na „otevření jara“. Vesta však kvalitně zpracovává půdu i tam, kde s ohledem na technologii setí není potřebná tak precizní příprava a své místo samozřejmě nalezne i v předseťové přípravě na podzim.

Základní výbava

  • 4 řady otočných dlát umístěných na pružné slupici
  • Kypřiče stop s otočným dlátem, umístěné na pružné slupici
  • Čelní hydraulicky nastavitelný pružný smyk
  • Zadní mechanicky nastavitelný pružný smyk
  • Zavlačovací pruty
  • Volitelné tažné zařízení (závěs přední III. kat, K 80, D 51 (D 39))

Příplatková výbava

  • fixace předního smyku pro uzamknutí lopatek
  • fixace předního smyku pro uzamknutí lopatek s dlátovým nožem
  • karbidová špička
  • přední smyk seřizovaný hydraulicky
  • zadní smyk seřizovaný hydraulicky
  • zesílený kypřič

Technické parametry

Technické parametry
Pracovní šířka [mm] 6000
Transportní šířka [mm] 3000
Transportní výška [mm] 3200
Celková délka stroje [mm] 7260
Pracovní hloubka [mm] 0 – 100
Počet radlic (+kypřiče stop) [ks] 77 (+4)
Rozteč radlic [mm] 80
Počet řad radlic [ks] 4
Odjišťovací síla radlic [kg] proměnlivá
Pracovní výkon [ha/h] 08.X
Tažný prostředek [HP] 180 – 270
Pracovní rychlost [km/h] VIII.15
Maximální přepravní rychlost [km/h] 30
Maximální svahová [°] 6
Počet hydraulických okruhů / tlak [bar] 4 / 200
Počet hydrospojek / typ 8 / ISO 12,5
Požadavek na závěs traktoru  TBZ kat. 3; spodní závěs K80; oko Ø 50 mm
Hmotnost stroje [kg] 3600
Zatížení nápravy [kg] 3365