Již od roku 1993 se ryze česká firma Agrometall věnuje vývoji, konstrukci a výrobě pracovních nástaveb využívaných při celoroční péči o čistotu komunikací, průmyslových areálů a dalších veřejných prostranství. Některé novinky a inovace si společnost Agrometall připravila i pro letošní sezónu. Nový výkonný zametač mohou využít zemědělci při zametání slámy. Připraven je i zametač určený k odstraňování plevelu, a zajímavou novinkou je také kompaktní systém, který tvoří sestava čtyř strojů poháněných hydraulickým agregátem neseném na zadním závěsu malotraktoru.

Pro zametací stroje lze jako nosiče použít traktory, popřípadě je možné využít nakladače a stavební stroje s novým provedením závěsu. Při vývoji nových technických prvků konstruktéři spolupracují i s výrobci českých multifunkčních vozidel, která tak mohou být bez problémů osazena nabízenými pracovními adaptéry.

ZAMETAČ PRO ZEMĚDĚLCE NA ZAMETÁNÍ SLÁMY

Osvědčené konstrukce zametačů s vysokým výkonem a dvojnásobným prostorem pro nečistoty využívají zametače SW-T a SW-S GRAND double. SW-T zametače jsou určené pro agregaci s traktory a SW-S GRAND double jsou vhodné pro stavební stroje a nakladače. Stroje robustní konstrukce s minimálními nároky na údržbu vycházejí z konceptu dlouhodobě vyráběných a v praxi prověřených zametačů SW-S a SW-T nabízených s pracovními záběry 2 100 a 2 800 mm. Průměr jejich zametacích kartáčů 700 mm zabezpečuje vysoký výkon. Dvě sběrné vany na nečistoty dosahují celkového objemu až 900 litrů. První vana zachytává hrubé a těžké nečistoty, druhá lehkou slámu. Zametač je vhodný zvláště do zemědělských provozů, kde se stele volnou slámou. Samozřejmě se dá použít i na zametání hal, pozemních komunikací a podobně. Nový závěs u provedení SW-S zaručuje perfektní kopírování terénu ve všech směrech nezávisle na použitém nakladači nebo manipulátoru.

VHODNÝ ADAPTÉR NA ODSTRAŇOVÁNÍ PLEVELU

Tato pracovní nástavba je určena k plošnému čistění a odstranění plevelu z chodníků, krajů silnic a obrubníků. Adaptér pracuje s připojením na čelní tříbodový závěs kategorie 0, 1N a 1. U modelu RK UZ je pohon možný od vývodové hřídele s otáčkami 540 nebo 1000 ot./min. Model RK UH je poháněn hydraulickým čerpadlem traktoru. Zařízení pracuje s kartáči o průměru 510 a 700 milimetrů. Díky rychloupínacímu nástavci je výměna kartáče rychlá a obejde se bez použití nářadí. Podle druhu znečištění je možné volit vhodné provedení kartáčů. Pro hrubé odstranění nánosů nečistot u obrubníku je dobré použít lanový kartáč s průměrem 510 mm, k agresivnímu čištění je vhodný ocelový kartáč a pro běžné zametání PPN, nebo ocelový kartáč. S průměrem 700 mm pracuje kartáč z plochého drátu se svazky speciálně upravenými pro odstraňování plevele, popřípadě PPN kartáč vhodný pro šetrné zametání.

KOMPAKT SYSTÉM

  • Systém je tvořen sestavou čtyř strojů poháněných od hydraulického agregátu neseném na zadním závěsu malotraktoru.
  • Hydraulický agregát je poháněný od vývodového hřídele traktoru a je určen pro přímý pohon adaptérů připojených na čelním závěsu traktoru. Jeho výhodou je nezávislý stálý pohon zametačů nebo frézy na sníh.
  • Na rám agregátu je možné nasadit nádrž s vodou na snížení prašnosti při práci se zametači.
  • Novinkou u kompaktního systému je možnost nasazení agresivního kartáče na lopatu čelního nakladače malotraktoru.