Společnost Amazone na letošní Agritechnice představila nový třířadý kompaktní nesený radličkový kypřič Cenio, který díky nízké hmotnosti vyniká velkou flexibilitou. K dispozici je v pracovních šířkách 3, 3,5 a 4 m v pevném provedení. Navzdory robustnímu rámu má v porovnání s ostatními kultivátory výrazně nižší zvedací sílu, a proto jej lze agregovat s traktory o výkonu od 105 do 190 koní.

Kypřič Cenio je vhodný pro použití v různých pracovních hloubkách od 5 do 25 cm, tedy pro mělkou podmítku i pro zapracování rostlinných zbytků do střední hloubky či hluboké kypření půdy.

Pro agregaci s traktorem nabízí Cenio vysoký stupeň flexibility díky dvěma variantám zavěšení do TBZ v různých výškách, což umožní dosáhnout ideálního tažného bodu a dostatečné výšky zdvihu i u menších traktorů.

RADLIČKOVÁ ČÁST – IDEÁLNÍ PRO ZPRACOVÁNÍ POSKLIZŇOVÝCH ZBYTKŮ

I při rozestupu radliček pouhých 30 cm pracuje stroj bez ucpávání a i v případě velkého množství rostlinných zbytků je organická hmota rovnoměrně promíchána do půdy.
Z hlediska jištění je možné zvolit jištění střižným šroubem či automatické vinutými pružinami s vypínací silou 450 kg. I ve velmi suchých podmínkách či na půdách s velkým utužením je tak dodržena požadovaná pracovní hloubka.

Radličky kypřiče Cenio se shodují s profilem slupic na kypřiči Cenius. Díky tomuto speciálnímu tvaru, který hrotem jemně nadzvedává půdu a vede ji po vodící desce až do její horní části v pozvolném úhlu, Cenio velmi hladce proniká do půdy a vykazuje nízký tahový odpor, čímž šetří palivo. Díky tvaru radličky excelentně míchá posklizňové zbytky.

Stroj může být použit pro mělkou podmítku, např. s radličkami 350 mm C-Mix, jakož i pro hlubší kypření s pracovní hloubkou do 25 cm s použitím například 80 mm C-Mix radliček. U kypřiče Cenio je také k dispozici pohodlný systém rychlé výměny radliček C-Mix Clip.

Pracovní hloubka radličkového prvku se nastavuje buď mechanicky nebo hydraulicky z kabiny traktoru, přičemž jasně viditelná stupnice poskytuje řidiči dobrou orientaci a umožňuje mu velmi rychle a pohodlně reagovat na různé situace, ke kterým dojde během práce.

ROVNOMĚRNÝ VÝSLEDNÝ PŮDNÍ PROFIL DÍKY ZAHRNOVACÍM HOKEJKÁM Z PRUŽINOVÉ OCELI ČI ZAROVNÁVACÍM DISKŮM

K vyrovnávání půdy je za radličkovou sekcí nainstalována další sekce se zarovnávacím nářadím. Optimálně se přizpůsobuje půdnímu profilu a díky pružinovému odpružení je také chráněna před překážkami. Pro práci v podmínkách, kde je velmi vysoký podíl posklizňových zbytků, jsou k dispozici jemně vroubkované disky s průměrem 410 mm. Disky mají velmi dobrý drobící efekt a jsou opatřeny bezúdržbovými ložisky.

Hloubku zarovnávací sekce lze velmi snadno nastavit buď ručně vložením kolíku do otvoru na jedné straně stroje, nebo hydraulicky.

ROZSÁHLÁ NABÍDKA VÁLCŮ PRO ZPĚTNÉ UTUŽENÍ

Pro  optimální přizpůsobení různým podmínkám máte na výběr 10 variant válců, které jsou navíc ke stroji připojeny rychlovýměnným mechanismem pro změnu podle aktuálního stavu půdy. Mezi volitelné vybavení také patří různé systémy zavlačovačů  a pro přísev meziplodin je možné kypřič Cenio vybavit secím strojem GreenDrill 200.