Společnost New Holland na veletrhu Agritechnica 2011 představila devátou generaci sklízecích mlátiček s koncepcí Twin Rotor, která nabízí motory s technologií SCR splňující emisní normu Tier 4A. Zároveň na sklízecí mlátičce CR9090 představila zcela nový pásový podvozek SmartTrax zkonstruovaný a vyrobený společností New Holland.

New Holland popravdě již pásy nabízel i dříve. Šlo o italský pásový podvozek Tidue, který sice vozil sklízecí mlátičky dobře, nicméně omezoval maximální pojezdovou rychlost na cca 22 až 23 km/h. ,,Před pár lety to každému stačilo,“ říká Nigel Honeyman, odborník New Hollandu na sklízecí mlátičky, ,,jenže nyní zemědělci i poskytovatelé služeb chtějí po silnici jezdit rychleji, aby se dostali dřív z jednoho pole na druhé i z jednoho podniku do druhého“.

Zcela nový systém SmartTraxTM byl navržen tak, aby nabízel o 57 % nižší tlak na půdu díky trojúhelníkové konstrukci, která zlepšuje trakci a snižuje utužení půdy. Systém SmartTraxTM rovněž zahrnuje integrované zavěšení s gumovými bloky, které výrazně snižují vibrace ve srovnání s tradičním systémem pevného pásu, čímž je zaručeno pohodlí i během nejdelších dnů sklizně a při jízdě po silnici.

Trojúhelníková konstrukce systému SmartTraxTM ve spojení s gumovými klíny na vnějším pásu zajišťují pozitivní kontakt s půdou a nepřekonatelnou trakci při práci na nejprudších svazích nebo za vlhkých či prašných podmínek. Systém zavěšení s gumovými bloky nabízí vyzkoušené a prověřené řešení, které výrazně snižuje vibrace a zvýšení pohodlí obsluhy. Kvalitu jízdy dále zlepšují tři centrální nezávislé válečky, které se pohybují podle terénu a tlumí i ty nejtvrdší nárazy, kterým by mohl být řidič vystaven.

Pásy SmartTraxTM se dodávají ve dvou šířkách, z nichž si můžete vybrat podle svých podmínek: standardní o šířce 61 cm a pro práci v náročných podmínkách je určena alternativa 76 cm. SmartTraxTM nabízí četné výhody včetně zlepšené stability, 100 % zvětšení styčné plochy ve srovnání s pneumatikami, a to vše při udržení manévrovatelnosti v rámci 3,5 m přepravní šířky.

Sklízecí mlátičky New Holland řady CR osazené pásy SmartTraxTM dosahují maximální přepravní rychlosti při 1600 ot/min. Díky použité konstrukci mají pásy nízký valivý odpor a šetří tak palivo při přejezdech. Systém SmartTraxTM obsahuje průběžný robustní napínací systém, který zajišťuje nepřetržité udržování správného napnutí pásu, aby byla trakce vždy ideální. Tento automatický hydraulický systém nevyžaduje žádné zásahy obsluhy, která se tak může věnovat své hlavní činnosti, tj. sklízení. Navíc je napínací systém kompletně oddělený od pohonného kola, což mu dává maximální jednoduchost a spolehlivost.

zdroj: AGROTEC a.s.