Na výstavě Techagro 2012 jste měli možnost si prohlédnout v plné kráse a čistotě nejvýkonnější sklízecí mlátičku New Holland s označením CR9090, a to na pásovém podvozku Smatr Trax s lištou VariFeed o záběru 10,7 metru.

Mlátičky však nepatří na koberec, ale na pole. Po skončení výstavy se tedy rozjela do svého mateřského podniku ZEM a.s., který sídlí v Lužci nad Cidlinou.

Podnik hospodaří na zhruba 4000 ha orné půdy a zabývá se jak živočišnou, tak rostlinnou výrobou. Mezi pěstované plodiny patří ječmen (i sladovnický), řepka olejka, kukuřice či cukrová řepa, ale především pšenice, které ročně podnik vyprodukuje okolo 12 tisíc tun. A právě na sklizeň pšenice se byli podívat dovozci mlátiček New Holland z firmy Agrotec a posbírali docela zajímavé informace.

Téměř třetina plochy

Na poli se pohybovalo celkem pět sklízecích mlátiček, mezi nimi CR9090 s pásovým podvozkem, jedna mlátička CX880, dvě mlátičky Case a jedna mlátička Claas. O odvoz se staral traktor New Holland T8050 s překládacím vozem a další technika. Na tento soubor strojů v sobotu 28. 7. čekalo celkem 200 ha, plány však překazil déšť. Sklízené pole, z něhož se získávaly informace, mělo něco málo přes 50 ha s výnosem 8,121 t/ha při vlhkosti 13,6%, sláma byla ukládána do řádku. Sklizeň na tomto poli všem mlátičkám trvala 4 hod a 43 minut a New Holland CR9090 sklidil přesně 16 ha, tedy přes 30 % plohy  a vymlátil 129.7 tuny pšenice. Otázkou je, zda slovo vymlátil je to přesné, protože axiální mlátička zrno z klasu spíše vytírá, obdobně jako lidská ruka při testování zralosti. Velkou výhodou tohoto způsobu „výmlatu“ je především naprosto minimální množství polámaných zrn a plynulý, rychlý průchod hmoty mlátičkou. Mlátička CR je navíc vybavená dvěma rotory, které hmotu krásně rovnoměrně rozprostřou po celé ploše sít. To je rozdíl oproti konkurenčním axiálním mlátičkám s jedním rotorem, kde je hmota točivým pohybem směrována hlavně na jednu stranu stroje s dopady na výkonnost a spolehlivost stroje.

Spotřeba

Průměrná pojezdová rychlost mlátičky CR9090 činila 5,7 km/h při spotřebě paliva 14,7 litru na hektar přesně, a to s pásovým podvozkem, který odebírá více výkonu. Pokud bychom litry na hektar přepočítali do možná přesnější metodiky vykazování spotřeby obvyklé na západ od našich hranic, dostali bychom 1,8 litru na tunu sklizené pšenice. Dalším zajímavým přepočtem přes pojezdovou rychlost, výnos a záběr mlátičky zjistíme, že každou minutu dostal stroj do bunkru 820 kg čistého zrna v hodnotě zhruba 3900 Kč. Všechny mlátičky jezdily přibližně stejně rychle, opticky tak vypadalo, že mlátička CR9090 má stejný výkon jako ostatní, ale je potřeba si uvědomit, že měla téměř o 50 % větší záběr než většina ostatních mlátiček. Jediný údaj, který by dovozci rádi viděli větší, je počet sklizených hektarů za hodinu.  V průměru u mlátičky vycházel výkon na 3,4 ha za hodinu, což bylo ovlivněno jednak vysokým výnosem plodiny, požadavkem na velmi nízké strniště a také organizací práce, kdy mlátičky nevysypávaly za jízdy, ale především na souvrati. Překládací vůz jako jediný jezdil do pole a obsluhoval všechny mlátičky, které s plným bunkrem občas „uvízly“ uprostřed přejezdu a někdy tak na vysypávání musely čekat.

Zajímavostí ze sklizně je porovnání slámy, která vycházela z mlátičky. Vše je zdokumentované na videu. Můžete se na výsledek podívat a sami si posoudit, který řádek se bude lépe lisovat…

Na stránkách www.eagrotec.cz/znovy_denik se současně můžete seznámit s výsledky sklizně dalších mlátiček, konkrétně CR9080 s klasickým kolovým podvozkem a CX8080. Všechny jsou osazené novými motory s technologií SCR.

(zdroj: zentour.cz)