Letošní rok je na kulatá výročí opravdu hojný. Před 150 lety, přesně 25. března 1862, se narodil Heinrich Dreyer, zakladatel značky Amazone. Byl synem koláře Johanna Caspara Dreyera, v jehož dílně se i vyučil.

Na nějaké vyšší školy či větší studia se neměl čas dostat, po poměrně brzké otcově smrti převzal jeho dílnu. Avšak již roku 1883 (tedy ve svých 21 letech) založil továrnu na výrobu zemědělských strojů a nářadí.

I přes chybějící vzdělání byl Heinrich Dreyer skutečně všestranným člověkem. Jednak vynálezcem, když vyvinul čističku zrna – tzv. fukar, který získal první ceny na mnoha výstavách, a jednak prozíravým podnikatelem, který dokázal vybudovat silnou prodejní síť a poskytnout jí vše potřebné – prodejní letáky, návody k obsluze i katalogy náhradních dílů.

 

Roku 1906 Heinrich Dreyer prohlásil: „Musíme prorazit do světa!“ a začal své fukary prodávat i v Chile. Brzy rozpoznal také sílu propagace, a proto přišel s názvem „Amazone“, který se dobře uchytil. Proto také byla v roce 1915 jeho firma přejmenována na „Amazonen-Werke“.

 

Heinrich Dreyer je také pamatován jako dobrý šéf, který svým příkladem dokázal skvěle motivovat své zaměstnance. Dnes je považován za „otce – zakladatele“ a uznávanou osobností proslulou umem využít ku prospěchu všech svých talentů. Za zmínku stojí také jeho moudrost a taktika omezit možná rizika, nikdy, ani v dobách největšího úspěchu a slávy, nepodnikal žádné neuvážené kroky. Také proto se jeho firma dokázala dostat i přes nejtěžší léta v prvních letech po roce 1920.

Světově známá značka Amazone s továrnami v Německu, Francii či Rusku, by dnes zkrátka a dobře bez Heinricha Dreyera neexistovala. Ta i přes světovou proslulost a obrovský rozmach zůstává rodinným podnikem, v současnosti spravovaným pravnuky zakladatele Christianem a Dr. Justusem Dreyerovými.

zdroj: zentour.cz