Vysokotlaký lis New Holland BigBaler 1290 High Density získal prestižní ocenění Good Design Award 2020 v kategorii “Průmysl”. Podívejte se, co je u lisu nového v porovnání s jeho předchůdcem.

Mezinárodní porota skupiny Good Design® složená z profesionálů v oblasti konstrukce, předních průmyslových specialistů, novinářů a kritiků v oboru designu ocenila vysokotlaký lis BigBaler 1290 High Density, který se ubírá novým směrem a efektivně využívá moderní konstrukční postupy. Tento stroj již získal ocenění stříbrnou medailí za inovační úsilí na výstavě Agritechnica a ocenění Stroj roku 2020.
David Wilkie, šéf konstrukčních teamů CNH k ocenění dodal „Vize při vývoji konstrukce a designu lisu BigBaler 1290 High Density vychází z přírody, inspiruje se plovoucími liniemi plodin, jenž se vlní na polích. Vlnící se linie lisu jsou elegantní a obepínají funkční části stroje.“ New Holland BigBaler 1290 High Density vytváří balíky až o 22% hustší než běžné lisy na velké hranaté balíky, což výrazně zvyšuje efektivitu přepravy a manipulace. Unikátní patentovaná technologie uzlování Loop Master ™ zajišťuje nejpevnější vázání ve své třídě a tím, že se netvoří odřezky motouzu současně chrání jak životní prostředí, tak kvalitu píce. V běžné sezónně s průměrnou produkcí 10 000 balíků tento systém eliminuje přes 6 km nebo 46 kg odřezků motouzu.

Ve stroji BigBaler 1290 High Density byla také použita nová převodovka SmartShift ™, jenž získala ocenění na výstavě Agritechnica v Hannoveru. Převodovka zajišťuje hladký rozjezd masivního setrvačníku a beranu, což přináší vyšší komfort obsluhy a chrání hnací ústrojí traktoru proti rázům a náhlému přetížení. Komfort obsluhy je dále vylepšen novým intuitivním uživatelským rozhraním. Po ovládání lisu je využíván velký dotykový displej IntelliView ™ IV. Produktivitu dále zvyšuje řada automatizačních funkcí, jako je technologie IntelliCruise ™, která automaticky upravuje rychlost traktoru v závislosti na výnosu plodiny. Všechny moderní funkce stroje BigBaler 1290 High Density zvyšují produktivitu práce stroje na poli – dané množství hmoty z pole je rychleji slisované do menšího počtu balíků, roste i množství přepravovaného nákladu na každém návěsu a v současných prostorech lze uskladnit i větší množství hmoty.

POROVNÁNÍ KONSTRUKCE LISŮ BIGBALER

Jak jste si mohli dříve přečíst na našich stánkách, New Holland vyrobil v belgickém Zedelgemu od roku 1987 více jak 30 000 lisů na velké hranolovité balíky.

Od loňského roku, známou a osvědčenou řadu lisů na velké hranolovité balíky BigBaler doplnila novinka, řada BigBaler HD. V čem se řada HD liší od standardní řady se podíváme v dnešním článku.

BIGBALER STANDARD

Standardní řada lisů BigBaler vyniká svojí vysokou užitnou hodnotou. Jedná se o universální lis vhodný pro lisování balíků s využitím v živočišné výrobě i pro energetické účely.
To podtrhuje i fakt, že je možné na lis nainstalovat i předdrtič slámy pro extra krátkou řezanku. Osvědčená konstrukce a jeho kompaktní rozměry umožňují agregaci s traktory T7 LWB a T7 HD. Výkonnost lisu v ideálních podmínkách může být až 1000 balíků za den. V tomto případě se jedná o balíky s rozměrem 120x90x240 s hmotností kolem 400 kg. Rychlost lisování se pak pohybuje okolo 12 km/h.

BIGBALER HD

Nová řada lisů BigBaler HD je určena především pro podniky služeb. U tohoto modelu můžeme hovořit o navýšení výkonnosti až o 30 %. Toto zásadní navýšení výkonnosti nespočívá pouze v zesílení a zrychlení jednotlivých komponent, ale představuje kompletně nová konstrukční řešení a nové technologie.

POROVNÁNÍ MODELŮ

 
BigBaler 1290 Plus BigBaler 1290 HighDensity ROZDÍL
Hlavní převodovka (síla na beran) Standard (Bondioli) HeavyDuty (Comer) + 55 %
Hmotnost lisu (RC) 11,5 t 14,6 t + 26 %
Délka lisovací komory 3,5 m 4 m + 0,5 m
Sběrač 4 příčky 5 příček + 25 %
Otáčky rotoru 101 rpm 108 rpm + 7 %
Zdvih beranu 711 mm 748 mm + 5 %
Cyklus beranu 48 rpm 48 rpm =
Maximální rozměr pneumatik 600/50 R22,5 600/55 R26,5 + 30 % styčné plochy
Typ nápravy Tandemová, odpružení pružinami Samostatné hydraulické zavěšení
Zásobníky na motouz 32 rolí (10,2 kg) 36 rolí XL (12,7 kg / 15 kg) + 40 % / + 65 % samostatnosti
Pracovní otáčky PTO (ot/min) 1000 1000 =
Otáčky setrvačníku (ot/min) 1000 1440 +44
Hmotnost setrvačníku (kg) 265 365 + 38 %
Energie uložená v setrvačníku 238 kJ 785 kJ + 230 %
 

Lisy řady BigBaler a BigBaler HD přebírají mezi sebou určité komponenty. Jedná se zejména o sběrač, řezací rotor a vlastní řezání, principiálně podobný způsob předlisování a taktéž i revoluční uzlovače LoopMaster které tvoří dvojitý uzel bez odpadu. Ovládání je u obou typů také identické.

Hlavní rozdíly v konstrukci najdeme zejména u silových prvků lisu. Zásadním rozdílem mezi řadou BigBaler a BigBaler HD, je uspořádání pohonů hlavní převodovky. U standardního modelu je pohon setrvačníku řešen konvenčně, na přímo od vývodového hřídele traktoru. To znamená že otáčky setrvačníku jsou 1000 ot/min, a ty jsou redukovány přes dva převody na výsledných 48 cyklů beranu za minutu.

U modelu HD je to jinak. Před setrvačníkem je vložená navíc dvoustupňová převodovka PowerShift, která dokáže roztočit setrvačník na 1440 ot/min. Takto roztočený setrvačník akumuluje extrémní množství energie. Ta je následně opět redukována na výsledných 48 cyklu za minutu, ale přes třístupňový převod. Navýšení kroutícího momentu na beranu je celých 55 %. Ovládání řazení převodových stupňů převodovky, pro jednodušší rozběh lisu, probíhá zcela automaticky.

Požadavkům na lisovací tlak odpovídá také rám stroje a lisovací komora. Model HD dokáže vyvinou o 22 % větší lisovací tlak než standardní model. Jedná se o zcela novou masivní konstrukci s integrovaným prstencem tlakovacích pístnic.

V neposlední řadě je tento nový rám vybaven samostatným uložením náprav tandemového podvozku s hydraulickým odpružením a možností nastavení světlé výšky podle potřeby.
Obě řady lisů, BigBaler a BigBaler HD, je možné nadále vybavit dalšími prémiovými funkcemi jako jsou systémy regulace řízení pojezdové rychlosti traktoru IntelliCruise, váhou a vlhkoměrem a dalšími systémy, které posouvají limity lisování na novou úroveň.