Zřejmě největším překvapením v expozici značky New Holland je secí stroj. Jde o bezorebný, 26 řádkový model PS2045 se záběrem 4,5 metru a pneumatickou dopravou zrna k diskovým secím botkám. Stroj má dva zásobníky, jeden na zrno a druhý na hnojiva pro přihnojování.


„Bezorebné zemědělství pomáhá nejen zvyšovat zisky farmářů, ale také zlepšuje prostředí, ve kterém pracují, zejména strukturu půdy. Proto jsme jej zařadili do samého středu naší strategie CLEAN ENERGY (přel. čistá energie),“ prohlásil Franco Fusignani, prezident zemědělské větve New Holland. „Zde v Paříži mají předpremiéru bezorebné secí stroje, které by měly být pro evropské zemědělství velkým přínosem.“

Druhý, třímetrový secí stroj New Holland PS2030 s klasickým zásobníkem je k vidění v hale 3.

První a nejsilnější

Sklízecí technice značky New Holland dominují dvě mlátičky, které stojí v expozici proti sobě. Dlouhou tradici techniky pro žně připomíná první evropská sklízecí mlátička – model MZ s motorem o výkonu 65 koní. Ten byl vyroben v roce 1952 v belgickém Zedelgemu, kde se sklízecí mlátičky New Holland vyrábějí dodnes. Z tamní linky jich sjelo už přes 212 tisíc. Pochází z ní i model CX8090, s motorem o výkonu 450 koní nejsilnější klasická sklízecí mlátička na světě. Ta stojí hned naproti svému historickému předchůdci a na bočním krytu má logo s letopočtem 1952, odkazujícím ke kořenům samojízdné sklizně obilovin v barvách New Holland.

Plynulá převodovka a nové kabiny

Mezi traktory New Holland přibyly tři modely řady T6 (T6.140, T6.150 a T6.160) s plynulou automatickou převodovkou Auto Command. Při výkonu až 163 koní mají výborný poměr hmotnosti a výkonu – 30 kg/koně. Uvnitř kabiny je nová ovládací opěrka ruky SideWinder a řízení IntelliSteer dokáže být přesné na jeden až dva centimetry.

Traktor je vybaven novou generací kabiny Horizon s úrovní hluku pouhých 69 decibelů, která je další výraznou inovací traktorů New Holland. Nově ji najdeme u traktorů řad T6 a T7.

Stříbrný lis

Z novinek New Holland je potřeba ještě zmínit nový lis Big Baler na velké hranolovité balíky, který byl na výstavě oceněn stříbrnou medailí za bezpečnost práce.

zdroj: zentour.cz