Od roku 2002, kdy byla uvedena sklízecí mlátička New Holland CX uvedena na trh, jich bylo vyrobeno přes 20 000 kusů a za 20 let získala 33 prestižních ocenění.

Od uvedení na trh New Holland neustále zvyšuje kapacitu a flexibilitu stroje a kvalitu sklizených plodin. Oceňovaný je například mláticí buben Ultra-Flow s dělenými segmentovými mlatkami. Nyní bude k dispozici se zbrusu novým sklízecím adaptérem MacDon FD2 Flex Draper.

Lars Sorensen ze společnosti New Holland, řekl: „Když jsme v roce 2002 uvedli na trh kombajn New Holland CX, udělal na první pohled obrovský dojem svými netradičními křivkami, které nenásledovali krabicový tvar tehdejších sklízecích mlátiček“.

Sklízecí mlátičky New Holland přišly s řadou převratných funkcí. Již v sedmdesátých letech minulého století bylo jasné, že limitem výkonnosti sklízecích mlátiček je separace zbytkového zrna ve slámě. Reakcí na to byl rotační separátor představený v roce 1972, který byl montován za odmítacím bubnem a vybaven samostatným košem, což výrazně zvýšilo intenzitu separace. Rotační separátor si firma New Holland nechala patentovat a jakmile platnost patentu vypršela, začaly jej všechny konkurenční firmy okamžitě používat. Od roku 1993 začaly mlátičky využívat integrovanou loketní opěrku. V roce 2001 se mlátičky CX pyšnily největším mláticím buben na trhu s průměrem 750 mm.

20letá historie modelu New Holland CX je doplněna nejprestižnějšími oceněními ve svém oboru, včetně titulu Machine of the Year v rámci cen Agritechnica a SIMA Innovation Awards. New Holland CX byl první sklízecí mlátičkou určenou pro provoz v rámci precizního zemědělství. Jen za posledních 10 let se produktivita mlátičky zvýšila o 17 %.

New Holland CX byl první sklízecí mlátičkou určenou pro provoz v rámci přesného zemědělství. Jen za posledních 10 let se produktivita mlátičky zvýšila o 17 %.

New Holland CX byl první sklízecí mlátičkou určenou pro provoz v rámci přesného zemědělství. Jen za posledních 10 let se produktivita mlátičky zvýšila o 17 %.

Modernizace sklízecích mlátiček New Holland CX pokračovala dál. V roce 2020 byl na trh uveden mláticí buben Ultra-Flow s dělenými segmentovými mlatkami,  o 100 % těžší oproti konvenční konstrukci. Díky své masivní konstrukci pracuje jako setrvačník a dokáže velmi dobře odolávat i nerovnoměrnému vkládání materiálu s rozdílnou vlhkostí a zároveň má o 16 % nižší energetickou náročnost oproti konvenčnímu mlátícímu bubnu. Výsledkem je výrazná redukce spotřeby paliva. Buben je vhodný pro všechny typy plodin, od řepky přes obilniny až po kukuřici. Dosahuje hladšího a plynulejšího toku plodiny, což vede k vysoké kvalitě slámy, nižší hlučnosti a rovnoměrnějšímu chodu v nepříznivých podmínkách. Buben Ultra-Flow navyšuje výkonost mlátičky až o 10 %. V roce 2019 získal buben stříbrnou medailí na Agritechnica Innovation Awards 2019. Mezi další pokročilé technologie se řadí analýza živin Nutrisense.

Sklízecí mlátička New Holland CX je dnes na vrcholu své slávy a nabízí zákazníkům ty nejlepší technologie jako je například kombinace systému variabilního chodu vytřásadel zvaného Opti-Speed se systémem automatické změny otáček ventilátoru Opti-Fan, jenž profukuje síta.

New Holland CX je nyní k dispozici se zbrusu novým sklízecím adaptérem MacDon FD2 Flex Draper. Adaptér MacDon FD2 Flex Draper je rozdělen na dvě části: lištu a kombajnový adaptér připojený k šikmému dopravníku mlátičky. Obě části jsou vzájemně odděleny, na sobě zavěšeny a spojeny jen ve spodní části (na dvou místech). Rám nemění svoji polohu a lišta má vůči němu rozsah výkyvu 18 cm. Pohybuje se nahoru a dolů / doleva a doprava nezávisle na rámu.

Zdroj: Agroportal 24H: https://www.agroportal24h.cz/clanky/sklizeci-mlaticka-new-holland-cx-slavi-20-vyroci