Sklizeň rychle rostoucích dřevin se stroji New Holland
Správné nasazení zemědělské techniky je důležitým předpokladem produkce rychle rostoucích dřevin pěstovaných na zemědělských pozemcích. Pro ještě větší možnosti sklizně společnost New Holland vyvinula adaptér New Holland 130FB, který slouží právě ke sklizni rychle rostoucích dřevin jako je např. vrba nebo topol.

Sklízecí řezačka New Holland FR9000 je schopná připravit kvalitní řezanku pro bioplynovou stanici, tak dřevní štěpku pro elektrárny a teplárny na biomasu. Kromě klasických adaptérů je u sklízecí řezačky FR9000 k dispozici i adaptér na sklizeň obilnin ve fázi voskové zralosti GPS. Další možností je řezačku vybavit adaptérem pro sklizeň pícnin včetně sečení. Od adaptéru putuje plodina přes vkládací válce, které jsou schopné plynule ovlivňovat délku řezanky, k největšímu řezacímu bubnu na trhu se 16ti páry nožů. V tomto případě získáte řezanku o délce od 3 do 22 mm, která je schopná vytvořit více bioplynu než klasická ,,krmivářská“ řezanka. Od bubnu putuje řezanka přes drtící válce (crop procesor – pokud je v činnosti) do metače a následně díky systému IntelliFill automaticky do připraveného dopravního prostředku.

Adaptér New Holland 130FB

Sklízecí řezačku New Holland FR9000 lze vybavit speciálním adaptérem New Holland 130FB pro sklizeň rychle rostoucích dřevin. Současně je stroj osazen speciálním bubnem s menším počtem nožů, který připraví štěpku o správné délce. Adaptér je osazený pilovými kotouči a vkládacími válci, které dopraví materiál k řezacímu ústrojí sklízecí řezačky. Na základě horizontálně umístěných vkládacích válců a systému úřezu kmenů jsou jasně určeny pro vrbové a pro velmi mladé topolové porosty, především do řezného průměru cca 15 cm. Plošná výkonnost v tomto případě dosahuje až 2 ha/hod. Zapojení sklízecí řezačky do bioenergetiky výrazně zvyšuje její využití a tím redukuje fixní náklady na jednotku výkonu.

Štěpkování

U metody štěpkování je třeba rozlišovat mezi jednofázovou a dvoufázovou těžbou. U dvoufázového způsobu těžby, který byl zatím zkoušen jen místně, navazuje na kácení a štěpkování proces nakládání. Prvním pracovním krokem jsou stromy pokáceny. Ve druhém pracovním kroku jsou v řádkách ležící stromy pomocí sběracího bubnu sbírány a mobilním štěpkovačem nebo bez mechanické ruky štěpkovány. Nevýhodou této dvoufázové těžby je, že při běžných rozestupech řad může být vždy kácena jen jedna řada a následně protisměrně štěpkována a až poté může být zpracována další řada. Při jednofázové těžbě sekacím štěpkovačem jsou používány samojízdné stroje s nástavnými agregáty, které stromy v jednom pracovním úkonu sekají i štěpkují. Tento velmi efektivní pracovní postup byl na celém světě použit ve více než dvaceti vývojových programech. Slibně vypadají upravené stroje pro sklizeň zemědělských plodin od společnosti New Holland.

Období sklizně a vývoj

Nejvhodnějším obdobím pro sklizeň rychle rostoucích dřevin na štěpku jsou zimní měsíce (prosinec až březen), kdy je obsah vody v pletivech nejnižší a je možno využít volných pracovních sil a mechanizace. Vhodné je také sklízet, když je půda zamrzlá a sklízecí řezačka nemá problémy s pohybem. I přes to, že produkce rychle rostoucích dřevin je relativně mladým odvětvím, existuje mnoho vývojových stádií pro jejich zpracování. Testy probíhají zejména v zemědělských provozech ve Skandinávii či výzkumných ústavech ve Švédsku a Německu.

Závěrem

Pro mechanizovanou těžbu na plantážích s krátkou obmýtní dobou existuje na celém světě, zejména ve Skandinávii, četné vývojové programy, které však na základě nedostatku poptávky dosud jen zřídka došly dále než do stádia prototypů. Sekací štěpkovače, tedy těžební stroje, které zároveň kácí a štěpkují, se zatím prosadily nejvíce. V Německu jsou nabízeny dva speciální řezací stroje pro zemědělské sklízecí řezačky určené pro těžbu porostů vrby a mladých porostů topolu. Z hospodářského hlediska je jejich použití vhodné na velkých plochách.

Tomáš Biňovský, AGROTEC a.s., 26.05.2011