Název je výstižný: Zkratka Fold v označení nového čelně neseného žacího stroje EasyCut F 400 CV Fold značí moderní sklopný mechanismus, kterým je žací nosník vybaven. Je to světová novinka v segmentu žacích lišt. Pro jízdu po silnici se oba krajní žací disky na otočných převodovkách otočí hydraulicky dozadu za žací nosník. Nachází se tak mezi žacím strojem a koly traktoru. Při přepravě po silnici je tak dosažená šířka stroje menší než 3 m. Během sklápění krajních disků zůstává jejich pohon trvale spojen a proto disky stále udržují správnou vzájemnou orientaci vůči ostatním.

Proces sklápění je ovládán hydraulicky v postupných krocích, které řidič ze své kabiny pohodlně a rychle aktivuje. Po rozložení žací jednotky do pracovní polohy se její jednotlivé části hydraulicky zajistí a boční ochranné plachty se sklopí do pracovní polohy. V této poloze je pracovní záběr stroje 4,04 m. Výsledkem je zvýšená pracovní výkonnost.
Díky tomuto pracovnímu záběru je nový žací stroj s kondicionérem zajímavý i pro kombinace s nesenými, taženými stroji, ale i pro trojkombinace s „motýli“, protože nabízí maximální přestřih při práci na svahu. Navíc zamezuje i přejíždění ležícího pokosu a současně zabraňuje vynechávání stojících pruhů neposečené píce.

Závěrem: strojem EasyCut F 400 CV nabízí Krone inovativní a praktické doplnění segmentu žacích strojů s kondicionéry. Díky pracovnímu záběru 4,04 m se výrazně zvyšuje účinnost a plošná výkonnost v porovnání s tradičními čelními žacími stroji s největším pracovním záběrem 3,2 m a s přepravní šířkou menší 3 m. Celosvětově první sklápěná disková žací lišta byla na listopadové výstavě AGRITECHNICA vyznamenána stříbrnou medailí německé zemědělské společnosti DLG v kategorii modernizace a vývoje.

Podívejte se na video…