Pokud se díváte po vhodném traktoru s výkonem okolo 100 hp, tak je tento článek psaný přímo pro vás. U značky New Holland totiž došlo k výraznému rozšíření nabídky a to je pro farmáře určitě dobrá zpráva. Přestože se dlouhodobě posunují prodeje traktorů k vyšším výkonovým řadám, je segment se jmenovitým výkonem okolo 100 hp pro všechny typy podniků stále velmi důležitý.

Značka New Holland zde měla k dispozici dvě modelové řady s označením T4000 a T5000. První ze jmenovaných, především díky své malé velikosti, nebyla poptávaná a až na výjimky není v ČR zastoupená (to se samozřejmě netýká speciálních traktorů do sadů a vinohradů s označením F / N / V). Naopak modelová řada T5000, která obsahovala 4 modely a výkony zasahovala od 85 do 115 hp, si získala srdce českých farmářů. Celkem se po českých polích, loukách a stájích pohybuje 740 strojů.

S příchodem normy Tier4A do tohoto segmentu značka New Holland výrazně inovovala svůj sortiment tak, aby reagovala na současné potřeby moderních farmářů. Dvě modelové řady byly rozšířené o jednu na tři a všechny o trochu povyrostly. Máte tak k dispozici traktory T4 PowerStar se třemi modely a výkony od 55 do 75 hp, dále pak traktory T4 s výkony 85 až 105 hp, které asi nejvíce odpovídají dřívější řadě T5000 a zcela novou řadu T5 se třemi modely o výkonu 95 až 115 hp, jenž na minimum zmenšuje produktovou mezeru mezi „menšími“ traktory a traktory střední třídy s technologii SCR reprezentovanými řadou T6. Jednotlivé modelové řady se od sebe odlišují různým rozvorem, od 2102 mm přes 2258 mm až po finálních 2350 mm u řady T5 a samozřejmě hmotností a zvedací silou. U všech modelových řad naopak máte na výběr několik typů převodovek tak, abychom vám mohli nabídnout traktor přesně podle vašich potřeb a rozpočtu na nový stroj.

Nová řada T4 PowerStar svými rozměry odpovídá oblíbeným „sedmdesátkám“, které jsou však již na hranici životnosti. Nyní tak máte nejlepší možnost je poslat do zasloužilého důchodu a nahradit komfortním a spolehlivým traktorem s moderním motorem, který však může být mechanický a velmi jednoduchý. První prodeje potvrzují, že si traktor své zákazníky určitě najde a T4 PowerStar bude pomáhat při sečích s obraceči, rozvážet cisterny s vodou po pastvinách a podobné lehčí práce.

Žhavou novinkou je modelová řada T4, interně označovaná jako „medium“.  Traktory se od svých nepřímých předchůdců, řady T5000, liší především novou kabinou VisionviewTM a novým motorem, jenž splňuje emisní normu Tier4A. Díky nové kabině je traktor o 7 cm vyšší a dosahuje celkové výšky 263 cm resp. 261 cm. Kabina je celkově větší  (o 20%) a pohodlnější, má lépe rozmístěné ovládací prvky a k dispozici je i sedačka spolujezdce. Zcela nově je řešená klimatizace, má deset výdechů a velmi efektivně ji lze nastavit, takže pracuje „bezprůvanově“. Poté, co klimatizace opustila střechu kabiny, je vpředu umístěn široký průhledový panel s tenkým nosníkem, takže máte výborný výhled na nakladač, který lze ovládat multifunkčním joistickem. Sedačka řidiče může být vzduchově odpružená a lze ji otočit o 15°, takže máte lepší výhled například na žací stroje.  Jak už bylo uvedeno, traktor je osazen novým motorem s elektronicky řízeným vstřikování CommonRail a plní emisní normu Tier4A pomocí recirkulace spalin. Aby tento systém měl co nejnižší ztráty energie a tím i optimální spotřebu, má traktor nižší obsah motoru a to konkrétně 3,4 litru. Přesto má motor díky moderní konstrukci lepší provozní parametry než jeho předchůdce o obsahu 4,5 litrů v téměř celém rozsahu pracovních otáček. Z hlediska funkcí a možností traktoru kopíruje traktor T4 medium modelovou řadu T5000. K dispozici jsou také 3 typy převodovek od nejjednodušší mechanické 12×12, přes 12×12 s elektroreverzem až po variantu 24×24 s násobičem a ovládáním spojky na řadící páce. Převodovky lze doplnit o plazivé rychlosti a máte k dispozici 3 typy otáček PTO včetně závislosti na pojezdové rychlosti, PTO lze aktivovat mechanicky nebo elektrohydraulicky. Čerpadlo hydrauliky dodává do systému 64 litrů oleje za minutu, které mohou být využity pro 3 zadní okruhy hydrauliky nebo až dva středové. Regulace tříbodového závěsu může být mechanicky nebo elektronicky řízená, tak jako u T5000.

V samostatných článcích byl několikrát představený nový traktor T5. Jednalo se o modelovou řadu s klasickou převodovkou s dvoustupňovým násobičem krouticího momentu. Tato řada je nyní doplněna také o variantu s převodovkou ElektroCommand, kterou farmáři velmi dobře znají již z traktorů TS-A, T6000 nebo nyní T6.  T5 ElectroCommand je tak faktickým mostem mezi „menšími“ traktory a řadou T6, protože zákazníkům zprostředkovává opravdu moderní funkce – máte k dispozici převodovku 16×16 (s Eco režimem) se čtyřmi skupinami, v nichž jsou řazeny převody pod zatížením, mezi prvními dvěma a posledními dvěma skupinami však přecházíte robotizovaným způsobem – stačí stisknout další tlačítko a pak znovu máte k dispozici čtyři stupně pod zatížením. Pouze při přechodu mezi druhou a třetí skupinou je třeba sešlápnout spojku a manuálně přeřadit. Vkrádá se pocit, že v traktoru je k dispozici „jenom“ nová převodovka, ale toto jenom má samozřejmě spoustu dalších přínosů jako je delší rozvor, jiná (ještě robustnější) přední a zadní náprava, na které je instalovaná příprava pro odpružení kabiny. To přináší další výhody ve formě vyšších užitných hmotností a nosností i komfortu. Odpružená kabina navíc zvedá výšku celého vozidla pouze o 4 cm. Více informací o novinkách najdete na našem webu nebo vám je ochotně poskytnou všichni autorizovaní prodejci. Výrazně lepší je si traktory vyzkoušet, než o nich jen číst, takže heslo letošního roku je NECHTE SE SVÉZT NOVOU GENERACÍ….

zdroj: Agrotec a.s.