Při balení balíků je třeba se zamyslet nad mnoha faktory, které správnost tvarování a ovinutí balíku ovlivňují. Vzhledem k snaze o snížení nákladů je často snižován počet ovinutí balíku, a to negativně ovlivňuje jeho tvar a v konečném důsledku jeho kvalitu a životnost.

Důležitým faktorem tvorby balíku jsou klimatické podmínky, protože letní dny jsou stále teplejší a stav plodiny při lisování se tak zhoršuje a lisování se stává obtížnější.

Firma Tama od roku 2010 provozuje v Austrálii největší zkušební polygon na světě, kde testují 26 různých složení síťoviny, vlastní i konkurenční. K lisování testovacích balíků používají lisy značky New Holland a Krone a s různými sítěmi jsou tvořeny balíky s dvěma a půl otáčkami a se čtyřmi otáčkami. Ze skladovaných balíků odebírají každé dva měsíce vzorky. Díky výsledkům z rozsáhlého dlouholetého výzkumu zajišťuje složení sítě Tama optimální životnost balíků. Aby ovšem balíky odolávali manipulaci, vnějším vlivům při skladování a vnitřnímu pnutí, je třeba dodržovat zásady…

bal1

Nedostatek síťoviny způsobuje, že je balík měkký, nesoudržností mění tvar a podléhá zkáze. Počet otáček balíku by se měl odvíjet druhu od lisované plodiny, protože vlastnosti balíku se s lisovanou hmotou mění. Traviny pro senáž i seno jsou ploché, a proto snadno slisovatelné, na druhou stranu je takový balík je těžší, zatímco sláma obilovin s dutým stonkem se lisuje hůře. Čím kratší a sušší je sláma obilovin, tím hůře jsou stlačitelné. Stlačená sláma má po svinutí vysokou energii a balíky je třeba udržet pohromadě vyšším počtem otáček sítí. Pnutí sítě také ovlivňuje velikost balíku – čím je balík větší, tím větší jsou síly působící pnutí sítě.

graf

Poškození balíku

Balíky jsou náchylnější k poškozením, když mají špatný tvar a jsou nedostatečně ovinuté, k jejich poškození však může dojít i v lisu. Když na válcích ulpívá nabalená plodina, znesnadňuje to vyložení balíku, a když jsou válce poškozené od kamenů, často dochází k trhání síťoviny. Proto je třeba lis pravidelně kontrolovat a udržovat v dobrém stavu.

proc