Nikdo nechce zbytečně plýtvat hnojivy ani zatěžovat životní prostředí. Firma Amazone představila na výstavě SIMA 2013 rozmetání hnojiv „Amazone TS“, které se umí přizpůsobit tvaru pozemku.

Ten nepoužívá clony, nýbrž nové rozmetací disky, jejichž lopatky se dají přestavit z běžného rozmetání na poli na rozmetání u kraje pozemku. Pouhým stiskem tlačítka v kabině se mírně přetočí vnitřní část lopatek na disku, a tím se vyřadí z činnosti delší část křídla lopatky. Z delších lopatek, používaných běžně na poli, lze na kratší, určené pro kraje pozemků, přepnout rozmetání přímo za jízdy.

Podle výrobce tak rozmetání zůstává rovnoměrné a díky tomu se mohou zvýšit výnosy na krajích pozemků až o 15 procent. Nový systém bude použitý u rozmetadel Amazone ZA-TS a ZG-TS, která se dostanou do prodeje nejpozději začátkem příštího roku.

Vtip tohoto řešení spočívá v jeho jednoduchosti, není divu, že je porotci výstavy vybrali jako nejlepší technickou inovaci a udělili mu cenu.

Podobně i u postřikovačů

Podobný postup Amazone využil i u postřikovačů. Systém „AMASELECT PRO“ na krajích pozemků sám pomocí servomotorů zapojí do činnosti nízkoúletové trysky. Řidič tak nemusí zastavovat a trysky přestavovat, vše se ovládá z kabiny pomocí displeje AMATRON 3 ISOBus a rozhraní CAN BUS. I toto řešení bylo na výstavě SIMA 2013 oceněno medailí pro nejlepší technickou inovaci.

Je vidět, že úspora postřiků i hnojiv u krajů pozemků a šetrný přístup k životnímu prostředí se dneska cení.

Zapínání a vypínání podle GPS

Další novinkou značky z této oblasti byl GPS Switch, který umí zapínat a vypínat jednotlivé sekce pneumatických secích strojů Amazone při najíždění řádku zešikma, a to zcela automaticky podle navigačního signálu GPS. Stejný princip lze využít také u postřikovačů a rozmetadel statkových hnojiv Amazone.

zdroj: zentour.cz