Nové kotoučové drtiče Krone ve tvaru talířů při vysoké výkonnosti poskytují ještě intenzívnější úpravu zrna kukuřice – takový je výsledek ankety, kterou firma Krone provedla u svých zákazníků se strojem Big X.
Vynikající výkon drtiče Krone potvrzuje i podnikatel Jörg Henke z obce Wagenfeld-Ströhen. „Ve srovnání s běžným standardním drtičem je třecí plocha nového kotoučového drtiče přibližně 2,3krát větší. To zaručuje nerušený tok materiálu, optimální rozdrcení zrn a vysokou výkonnost. Sázíme na prvotřídní kvalitu řezanky, ať vyrábíme délky 5 až 7 mm pro závody na bioplyn nebo 14 až 25 mm pro chovy dobytka. Právě u délek 14 až 25 mm se ukazuje, že kotoučový drtič od Krone je opravdu třída. Zrna jsou velice dobře rozlousknutá a struktura píce je příkladná, rozemletí zrn je jemné ale ne kašovité. Po výborných zkušenostech z minulé sezóny teď přejdeme i u našich dalších dvou strojů Big X 1100 na kotoučové drtiče“, říká J. Henke.

Další pozitiva

Při použití kotoučového drtiče ve tvaru V může být třecí štěrbina větší; hřídele drtiče mohou pracovat se stejnými otáčkami, a to obojí znamená úsporu na příkonu až 10 procent a nižší spotřebu paliva na tunu sklizené píce. Kotouče drtiče Krone jsou vyrobené z jednoho kusu vysoce odolné chromové tvrzené litiny, což má velmi pozitivní vliv na jejich životnost. Četné testy v minulých letech prokázaly, že kotoučový drtič má až trojnásobně delší životnost než standardní drtič.

Samozřejmě je možná i výměna jednotlivých kotoučů drtiče. Kotoučový drtič Krone byl vyvinutý speciálně pro vysoce výkonné sklízecí řezačky Big X, např. pro použití v oblasti bioplynu. Pro sezónu 2013 bude kotoučový drtič k dispozici pro všechny stroje Big X konstrukční řady 700, 850 a 1100.

Závěr

Při krátkých délkách řezanky v oblasti bioplynu se zrna kukuřice silně drtí. To má za následek lepší výtěžnost bioplynu, resp. rychlejší vývin plynu. Při délkách řezanky nad 14 mm, např. pro chovy dobytka, se díky větší třecí ploše zrna spolehlivěji rozlousknou. Píce je potom lépe stravitelná a její struktura tím není ovlivněna.

(zdroj: Zentour, Krone)