Spelle, prosinec 2021 – Krone získává na Agritechnice stříbrnou medaili DLG za novou modernizující funkci s názvem ExactUnload. Porota tím vzdala hold inovativnímu charakteru řešení Krone, které bylo představeno v rámci uvedení na trh nového univerzálního transportního vozu GX v září roku 2021. ExactUnload je inteligentní systém automatického vykládání, který umožňuje vykládání plodin na předem definované trase. Obsluha zvolí požadovanou délku dráhy pro vykládku v terminálu ISOBUS. Z tohoto zadání řídící jednotka přímo vypočítá odpovídající rychlost posuvu dna. Pokud řidič spustí systém automatického vykládání, je požádán, aby uvedl vozidlo do pohybu a dodržel vypočítaný rozsah rychlostí jízdy. Proces vykládání se pak automaticky přizpůsobí okamžité rychlosti jízdy. Výsledkem je rovnoměrně rozložený materiál v celé požadované délce.

Výhoda funkce Krone ExactUnload je zřejmá: při dlouhých dnech sklizně je řidiči traktoru dlouhodobě ulehčena práce a může se tak plně soustředit na řízení a sledování stroje. ExactUnload je zvláště vhodný pro ukládání píce v průjezdných silážních jamách, nebo pro přesné vykládání na poli. Díky rovnoměrnému rozložení je plodina rozprostřena nejlépe, jak je možné, a může proto být v následujícím kroku i rovnou optimálně zhutněna.

ExactUnload představilo Krone poprvé na svém novém transportním vozu GX. Nový univerzální přepravní vůz přesvědčí svou všestranností a obzvláště šetrným a přitom rychlým vykládáním přepravovaného materiálu. Krone nyní nabízí GX ve velikostech 44 m³ a 52 m³, každý z nich může mít i dva dávkovací válce. GX 440 je standardně vybaven tandemovým podvozkem, nebo ve variantě GX 520 tridemem. Vozy již v základu disponují také ovládáním ISOBUS.

Zařízení pro vyprazdňování
Systém vyprazdňování, který je poháněn dvěma silnými hydromotory, tvoří silný pás dopravníku, dva tažné řetězy a průhledné přední čelo. V okamžiku vykládání  GX táhnou řetězy pásový dopravník s přední stěnou směrem k zadnímu čelu. Tímto způsobem je zajištěno velmi jemné posunování nákladu k zadní části vozu, a to bez stlačení, a přitom neustále konstantní rychlostí. Způsob vykládání je zvlášť vhodný pro citlivé zeleniny nebo okopaniny. Po úplném vyprázdnění se jednotka pomocí řetězu „stěna a pás“ opět vytáhne dopředu.

Dalšími výhodami této technologii je, že se při vykládání mění těžiště jen minimálně a vozidlo se nepřevrací. Navíc se nemění výška vozu, což umožňuje bezpečné a rychlé vykládání i  nízkých prostorách.