Nová generace pneumatických secích strojů má název Solitair 25 byla představena v Hannoveru na veletrhu Agritechnica 2015. Poprvé je představená sečka, vybavená automatickou zkouškou výsevku, kterou je možné spustit z kabiny traktoru. Pro správnou funkci je nejprve je nutné zadat nezbytné parametry, jako je hmotnost tisíce zrn, výsevek a maximální pracovní rychlost na ovládacím terminálu. Kompletní výsevní zkouška pak proběhne plně automaticky.

Folie 1z

Automatizaci možňují nově vyvinutá, vertikálně uložená zařízení. Osivo je dopravováno s pomocí ventilátoru a výhybky do vážícího zařízení v zásobníku osiva stroje. Výsledek měření je poté přenesen na obrazovku terminálu a zvážené množství osiva je následně automaticky vyprázdněno do zásobníku osiva. Obsluha musí pouze potvrdit možnou pracovní rychlost, aby bylo možné začít se setím.

Dávkovací zařízení jsou poháněna vždy vlastním elektromotorem, takže množství osiva je variabilně nastavitelné pomocí otáček a prostřednictvím plynulého komorového kola. Díky tomuto konstrukčnímu řešení je proud osiva optimální ve všech provozních podmínkách.

Automatická zkouška výsevku u nové generace pneumatických secích strojů Solitair 25 s sebou nese výrazně jednodušší a kratší přípravu secího stroje před setím, a bezchybný výsledek co se kvality práce týká. Provedené nastavení výsevku je možné kdykoli jednoduše překontrolovat pomocí přídavné zkoušky výsevku. Pro ještě přesnější kalibraci nebo přezkoušení může být kromě toho přezkoušena každá jednotlivá sekce (dílčí záběr) pomocí k příslušného dávkovacího zařízení.

csm_Solitair_25__3__73bab22944Nová generace secího stroje Solitair 25 (3)