Koncern CNH, sdružující značky Case-IH, New Holland a Steyr, v loňském roce dokázal zvýšit prodeje zemědělské a stavební techniky o osm procent. Uvádí to včera uveřejněná výroční zpráva pro akcionáře, shrnující hospodaření za rok 2012.

Prodeje techniky se z předloňských 18,059 miliardy amerických dolarů vyšplhaly na loňských 19,427 miliardy dolarů (zhruba 367 miliard Kč). Provozní zisk dosáhl 1,7 miliardy dolarů, to znamená, že činil 8,6 % z prodejů.

Zajímavé je také to, jak byly uvedené prodeje rozložené z pohledu zeměpisného. Na Severní Ameriku připadá 44 % obratu, druhá byla s 31 % Evropa a země bývalého východního bloku, třetí Latinská Amerika, která si připsala 15 %, a na čtvrté pozici skončila Asie, Austrálie a Oceánie, které mají dohromady 10 %.

Na celkových prodejích se zemědělská technika podílela 81 procenty a stavební 19 procenty. Koncern CNH loni prodal zemědělskou techniku celkem za 15,6 miliardy dolarů, což oproti roku 2011 představuje nárůst o deset procent. To znamená, že hlavním tahounem a zvyšovatelem prodejů koncernu CNH byla loni právě zemědělská technika, ta stavební se naopak o tři procenta propadla.

zdroj: zentour.cz