Kdyby se počítaly novinky, tak se na výstavu SIMA 2013 nejlépe vyzbrojil domácí Kuhn. Firemní katalog jich zmiňuje přes třicet. Však také expozice značky Kuhn patří k těm největším a v této stáji snad nechybí žádný stroj, který by v spoupravě s traktorem mohl farmář postrádat.

Aby Kuhn dokázal všechno dobře představit, pořádá v průběhu dne informační konference, na nichž školitel popisuje vždy určitou skupinu strojů, jejich vlastnosti i správné používání. To je bezesporu sympatická snaha, ovšem jen pokud umíte francouzsky. Ještěže mají na stánku ten krásný několikajazyčný katalog plný obrázků.

Zpracování půdy

U pluhů patří k novinkám nová nesená řada Master 3 s pěti modely (dvě až sedm radlic) jednoduché konstrukce. Z polonesených pluhů se představuje nová řada Vari-Leader se šesti až osmi radlicemi, určená pro traktory o výkonu až 360 koní.

Pro zpracování půdy je také určen radličkový kypřič Cultimer L, vyráběný s pracovními záběry čtyři, pět a šest metrů. Kuhn jej uvádí jako bezúdržbový stroj, jehož zahloubení se jednoduše seřizuje pomocí opěrných kol vpředu a pěchů vzadu.

Jednoduché seřízení pomocí hydrauliky s vizuální kontrolou slibuje také diskový podmítač Discolander XM se čtyřmi sekcemi disků, rozestavených ve tvaru písmene „X“, vyráběný v pracovních záběrech 3,6 až šest metrů.

Excelerator 8000 se záběrem 12,2 metru je určen na přípravu půdy před setím, zahrnující zpracování vzešlého výdrolu a jeho promísení s půdou. K tomu kromě jiného využívá koltry s prolisovanými vlnovkami po obvodu.

Gladiator 1200 se záběrem 6,1 metru zpracovává půdu v řádcích. Jeho seřiditelné pracovní jednotky zaručují důkladné zpracování bez ohledu na půdní podmínky. Stroj zároveň řádkově přihnojuje, a to jak pomocí tuhých, tak kapalných či plynných hnojiv.

Závěsný pěch PKR 4400 se vyrábí se záběrem od 11,6 do 14 metrů. Půdu mohou pěchovat různé válce, vždy však vyrobené z odolné oceli.

Secí stroje

K novinkám patří také diskové secí botky Seedflex, používané u secích strojů Combiliner, Moduliner a Speedliner. V názvu posledního stroje je obsažena rychlost, a to je právě ta věc, kterou nové botky umí – díky zavěšení na paralelogramu zasejí přesně i při vysokých rychlostech. Dvojice předsazených disků každé botky se vyznačuje dobrou průchodností, což je výhodou při setí do těžké půdy nebo tam, kde zůstalo více rostlinných zbytků.

Mezi secími stroji je novinkou klasický model Combiliner Sitera s botkami Seedflex a rotačními branami, zpracovávajícími půdu před nimi. Velký prostor na SIMĚ dostaly nové přesné secí stroje Maxima 2 s roztečí řádků 60 cm a Maxima 2 RXL, schopný zasít v roztečích 70, 75 nebo 80 cm.

Rozmetadla

U nového rozmetadla E CLICK AXIS C nebo MDS C se dávka seřizuje elektricky. Jde o stroj vhodný pro podniky s malou až střední výměrou, který může být nesen jakýmkoliv traktorem.

Rozmetadlo AXIS řady EMC je podle výrobce jediné svého druhu, které používá technologii EMC, umožňující průběžné měření a změnu dávky u každého ze dvou rozmetacích kotoučů zvlášť. Zároveň umí v případě potřeby (například u nerovného kraje pozemku) pomocí rychlosti otáček a okamžiku výhozu hnojiva měnit i šířku záběru. Ve verzi W jsou tato rozmetadla vybaveny váhou, informující řidiče, kolik hnojiva mu v zásobníku zbývá.

Pneumatické závěsné rozmetadlo AGT má ramena, díky nimž dávkuje především dusíkatá hnojiva s naprostou přesností, bez ohledu na to, zda jsou sypká či granulovaná. V záběru 36 metrů je pravidelně rozmístěno 30 dávkovacích trysek, a to v šesti sekcích po šesti metrech. Sekce lze prostřednictvím rozhraní ISOBUS vypínat nezávisle na sobě podle pozice sledované satelitním signálem GPS. Do zásobníku se vejde 6300 litrů a rozmetadlo za den zvládne pohnojit úctyhodných 350 až 500 hektarů.

Postřikovače

SIMA je také svědkem velké obměny nesených postřikovačů Kuhn. Model MEA 3 má diagonálně, šikmo nahoru sklopná ramena, se kterými se dá snadněji přepravovat. Ramena mohou mít záběr 20, 21 nebo 24 metrů a jsou vyrobena z hliníkové slitiny, takže i přes pevnost své konstrukce moc neváží a nereznou.

Nejlepší místo přímo ve středu expozice ale dostal na otáčejícím se pódiu ALTIS 2002, který je novou vlajkovou lodí mezi nesenými postřikovači. Kuhn s ním míří na střední farmy, jde totiž o lehký a malý stroj vysoké výkonnosti. Zajímavostí je, že postřik je ovládán pouze pomocí tří ventilů. Ramena mohou mít rozpětí 15 až 18 metrů a do nádrže se vejde 2000 litrů. To ale není všechno, zároveň s ALTISEM Kuhn představil čelně nesenou nádrž na PF na dalších 1000 nebo 1500 litrů. Ten jednak pěkně vyváží traktor a jednak prodlouží čas čisté práce.

Další novinkou mezi postřikovači je závěsný model METRIS 3200 s lehoučkou polyesterovou nádrží na 3200 litrů a s pracovním záběrem od 18 do 36 metrů. Dodává se i s pryžovým odpružením nápravy.

Sklizeň pícnin

Ochuzeni nezůstali ani pěstitelé pícnin. Nový závěsný žací stroj GMD 2850 TL s pracovním záběrem 2,7 metru je vybaven koprováním PRO-ACTIVE a rychloupínacím dvoubodovým závěsem GYRODINE. Kromě toho Kuhn představil také nové čelní bubnové žací stroje PZ 281 F a 321 F. Ty je možné díky převodovce pohánět 740 nebo 1000 otáčkami za minutu, a proto se dají použít se kterýmkoliv traktorem.

Nový kondicionér řady FC je vybaven ocelovými prsty, takže si poradí i s dlouhým a hustým posečeným porostem. Může být použitý jak u čelních, tak u vzadu nesených žacích strojů. Nabídku značky Kuhn také rozšiřuje kondicionér řady TC, určený pro připojení do tříbodového závěsu traktoru. Je vybaven koly, jejichž osy jsou umístěny přímo na rámu a lze jej standardně pohánět 540 otáčkami za minutu, na přání i 1000 otáček za minutu.

Z pícninářské techniky je novinkou také obraceč řady GF 1002 GII se záběrem 7,8 až 10,8 metru a shrnovače GA 4121, 4321 a 4521 se záběry od 4,1 do 4,5 metru.

Stroje pro výrobu a zakládání krmiv

Krmiváře by mohly zajímat nové baličky, které je možné připojit za lis nebo přímo za traktor. Balík si umí naložit samy, fólií ovinou balíky o průměru 1,0 až 1,6 metru. Za pozornost stojí nové elektronické ovládání a poměrně robustní konstrukce, zaručující výdrž i při velkém nasazení.

Nový krmný vůz řady VT má dva svisle umístěné míchací šneky TMR a krmivo dokáže zakládat zpředu, zezadu i zboku. Poradí si s devíti až 21 kubíky krmiva. Konstrukci se dvěma šneky využívá i nový závěsný vůz řady PROFILE, pyšnící se, jak název napovídá malými rozměry. Při výšce 2,55 metru se do něj vejde až 14 metrů krychlových krmiva. Také umí zakládat zpředu, zezadu, zboku, případně z obou stran najednou. A do třetice všeho dobrého – nový samojízdný krmný vůz řady SPW COMPACT pobere 14, 16 nebo 18 kubíků a opět využívá dvou svislých míchacích šneků. Je poháněn motorem o výkonu 247 koní a vybaven barevnou dotykovou obrazovkou, jejímž prostřednictvím se ovládá.

Kuhn je jedním ze zakládajících členů uskupení CCI, spolupracujícím na vývoji rozhraní ISOBUS pro snadnější a přesnější ovládání strojů. Výsledky vývoje uplatnil na vlastním ovládacím terminálu KUHN CCI 100 ISOBUS, který například dokáže navádět stroj podle satelitního signálu, ovládat jeho jednotlivé sekce nebo pořizovat záznamy o vykonané práci. Výhody ISOBUSU již byly zmíněny u rozmetadel, ale Kuhn jej může stejně dobře použít i pro lisy, secí stroje či postřikovače. Přesné variabilní dávkování osiv, postřiků a hnojiv šetří peníze a Kuhn v tomto směru patří mezi světovou špičku. A vskutku nebývalou ofenzívou novinek, z nichž se ani některé do expozice i přes její rozlehlost nevešly, se Kuhn řadí mezi nejpokrokovější výrobce zemědělské techniky.

zdroj: zentour.cz