Třílitrový čtyřválec s označením F28 od společnosti FPT Industrial uvedený na trh koncem roku 2019 dostal prestižní ocenění „Diesel of the Year“, které uděluje prestižní odborný časopis Diesel. Toto ocenění je odrazem nejlepších inovací v oblasti vývoje dieselových spalovacích motorů napříč průmyslem a automobilovým průmyslem. A není to poprvé! FPT Industrial je jedinou společností, která získala hned třikrát ocenění „Diesel of the Year“, a to v minulosti v roce 2008 za 3,2 litrový motor F32 a v roce 2014 za Cursor 16.

Motor F28 byl vybrán pro kompaktnost, produktivitu a šetrnost k životnímu prostředí. New Holland využívá právě kompaktnosti ve speciálních malých traktorech, smykem řízených nakladačích a dalších lehčích strojích.

Tento motor plní emisní normu stupně V a Tier 4 prostřednictvím kompaktního systému úpravy spalin v podobě oxidačního katalyzátoru (DOC) a filtru pevných částic (DPF). Motor je velmi modulární, může být v naftovém provedení i na zemní plyn, ale i hybridní. Je-li palivo biometan, emise CO2 jsou skoro nulové, je tedy velmi ekologický.

  • výkon motoru – 55 kW (73,8 k) při 2 300 ot./min
  • maximální točivý moment 375 Nm při 1 400 ot./ min
  • objem 2,8 l
  • interval údržby je tradičních 600 mth.

Nejen tyto prestižní ocenění, ale hlavně celosvětové využití napříč značkami jsou odrazem pokrokovosti, tradice a kvality výroby motorů FPT.