New Holland kompletně inovoval malé pětivytřasadlové sklízecí mlátičky řady TC5000, které nyní představují umožňují sklízet moderně a pohodlněji. Modely TC5060, 5070 a 5080 nabízejí výkon od 175 až po 258 HP. Do České republiky je Agrotec a.s. bude dovážet od sezóny 2014.

„Nová řada TC5000 završuje vývoj běžící od roku 1992. Během této doby bylo vyrobeno již 50 000 kusů mlátiček řady TC, což dokazuje jejich velkou oblibu.“ Říká produktový manager New Holland – Hedley Cooper. Modely TC5070 a TC5080 jsou vybaveny motory ECOBlue™ SCR, plnící emisní normu Tier4a, které snižují spotřebu paliva až o 10 %. Nové mlátičky budou k dostání pro České zemědělce již od března roku 2014. A co všechno může nová mlátička nabídnout? Zde je krátké představení.

Harvest Suite™ komfortní kabina: ergonomické a komfortní ovládání

  • Harvest Suite™ komfortní kabina: ergonomické a komfortní ovládání
  • InfoView™ II Monitor: ucelený pohled na sklizeň
  • Opti-Fan™ systém: kompenzuje podélný náklon
  • SmartSieve™ systém: zvýšení kapacity sítové skříně na příčném svahu až o 30%
  • HD Varifeed™ obilní adaptéry a až 6400 litrů zásobníku zrna
  • Dual-Chop™ systém: super jemné drcení slámy
  • Zjišťování vlhkosti pro správnou kvalitu

Nová kabina Harvest Suite™ je výsledkem mnohaletého vývoje. Oproti svému předchůdci nabízí o 27 % více prostoru, O 23 % více prosklené plochy a nízkou hlučnost 74 dBA. Samozřejmostí je vzduchem odpružené sedadlo pro minimální přenos vibrací.

Přepracovaná loketní opěrka obsahuje všechny hlavní ovládací prvky pro intuitivní ovládání klíčových prvků včetně nastavení sítové skříně. Ergonomická multifunkční páka CommandGrip slouží pro ovládání všech funkcí adaptéru a vyprazdňování.

Šest střešních a dva hlavní světlomety učiní bezpečnou i noční sklizeň. Audio soustava, chladicí box a sedadlo instruktora se staly standardem pro všechny tyto nové modely.

InfoView™ II Monitor: ucelený pohled na sklizeň

Přehledný monitor InfoView™ II je umístěn do pravého sloupku kabiny, abyste i při sklizni měli všechny důležité funkce vždy pod kontrolou. Tenké provedení zaručuje správnou viditelnost. Monitor je rozdělen do pěti částí, z nichž každá zobrazuje konkrétní údaje včetně nastavení mlátičky. Intuitivní tlačítka zaručují snadné ovládání.

Opti-Fan™ systém: kompenzuje podélný náklon

Volitelný systém Opti-Fan™ můžete nalézt také na nejvýkonnějších mlátičkách řady CR a CR. Systém kompenzuje podélný náklon sítové skříně na svahu. Automaticky upravuje otáčky ventilátoru tak, aby bylo vždy dosaženo minimálních ztrát a maximální čistoty zrna. Systém při jízdě do kopce ubírá otáčky a při jízdě z kopce přidává otáčky. Ty jsou také závislé na typu sklízené plodiny. Čím větší a těžší zrno, tím větší nárůst otáček.

SmartSieve™ systém: zvýšení kapacity sítové skříně na příčném svahu až o 30%

Volitelný systém SmartSieve™ vyrovnávání sítové skříně je ideální pro kopcovitý terén. Pohyb horního síta a předsíň je měněn z pohybu b ose mlátičky na protipohyb příčného sklonu svahu. Systém je schopný kompenzovat sklon svahu až do 25 % pro zachování ideální výkonnosti sítové skříně.

HD Varifeed™ obilní adaptéry a až 6400 litrů zásobníku zrna

Nová řada TC5000 je plně kompatibilní s novou řadou žacích lišt, známých z velkých mlátiček HD Varifeed™, které umožní plynulé vysunutí kosy o 575 mm bez nutnosti jakékoliv přestavby. Záběry pro tyto mlátičky se pohybují v rozmezí 4,87 až 6,03 m. Pro ovládání pracovní výšky lišt jsou k dispozici dva systémy kopírování, buďto podélné ControlFloat™ nebo na přání podélné a příčné Autofloat™ – systém velkých mlátiček.

Zásobníky zrna se zvětšily u modelů TC5070 a TC5080 na hodnotu 6400 litrů. Rychlost vyprazdňování je na hodnotě 72 litrů za minutu. To umožní vyprázdnění plného zásobníku za pouhých 90 vteřin.

Dual-Chop™ systém: super jemné drcení slámy

Přepracovaný drtič slámy Dual-Chop™ umožní perfektní rozdrcení slámy. Pro extra jemné drcení je možné do drtiče namontovat přídavný drtící břit. Výsledkem je kvalitní řezanka s minimálním nárůstem spotřeby paliva během drcení.

Zjišťování vlhkosti pro správnou kvalitu

Pro nejnáročnější je k dispozici sada pro měření vlhkosti sklízeného zrna v reálném čase. Sklízejte při ideální kvalitě porostů!

 

Model

Počet vytřasadel Maximální výkon motoru  (kW/hp[CV]) 

ECE R120

Objem zásobníku zrna (l)

Sítová skříň   (m²)

TC5060

5 175 5,200 4,30
TC5070

5

227 6,400

4,30

TC5080 5 258 6,400

4,30

zdroj: Agrotec a.s.