Společnost New Holland inovavala jeden ze svých stěžejních výrobků – vysokotlaký lis na hranolovité balíky. V nové verzi je k dispozici ve čtyřech základních modelech s rozměry balíků od 80×70 cm po 120 x 90 cm. Nový lis snadno poznáte nejen podle moderního designu, ale také podle nové logiky číslování, která v sobě nese zakódovanou velikosti vytvářeného balíku. Ač jsou toto rysy nejviditelnější, farmáře spíše osloví o 20% vyšší průchodnost lisu i vyšší hustota balíků. Nové lisy samozřejmě reagují na aktuální požadavky farmářů. Snadno si tak poradí s klasickými plodinami, ale umí také lisovat cukrovou třtinu a kukuřičné stvoly – populární to hmotu v bioenergetice. Pokud vás zajímá, jak se vývojářům podařilo těchto zlepšení dosáhnout, tak právě pro vás jsou určené následující řádky.

Přehled hlavních inovací u nové generace lisů BB

  • O 20% vyšší průchodnost, o 5% hustší balíky.
  • Kompletně přepracovaný a vylepšený sběrač MaxiSweep™
  • Systém plnění SmartFillTM pro konstantní hustotu a tvar – nejlepší ve své třídě
  • Vyšší rychlost práce beranu: 48 cyklů za minutu.
  • Upravené uložení uzlovače zabraňující usazování nečistot pro spolehlivější uzlování.
  • Spolupráce s širokoúhlým monitorem IntelliView™ IV.
  • Upravené osvětlení pro vyšší výkon a pohodlí obsluhy.
  • Přídavné řezací zařízení TwinCutterTM pro extra intenzivní řezání

Přehled modelů

Model Šířka balíku (cm) Výška balíku (cm) Rychlost pístu (cyklů/minuta) Varianty řezání
 

BigBaler 870

 

80

 

70

 

48

Standard/ Packer Cutter / CropCutter
 

BigBaler 890

 

80

 

90

 

48

Standard/ Packer Cutter / CropCutter
BigBaler 1270 120 70 48 Standard / CropCutter
BigBaler 1290 120 90 48 Standard / CropCutter

Zlepšené vkládání pro lepší lisování s novým sběračem MaxiSweep

Sběrač je na lisu kompletně nový. Hlavním požadavkem při vývoji byla výkonnost sbírání, tedy především rychlost a kvalita. Samozřejmě při vyšší výkonnosti sběrače se upravila také výkonnost vkládání do předlisovací komory a řezání.

Tvarované boční kryty sběrače směrují hmotu ke středícím šnekům. Ty směřují hmotu k řezacímu ústrojí a předlisovací komoře. Nad těmito šneky je nově umístěn další přítlačný válec, který sbíranou hmotu usměrňuje spolu s přítlačnou deskou k rotoru řezání.

Systém řezání vychází z osvědčených variant předchozích modelových řad. Díky tomuto systému řezání je možné dosáhnou teoretické délky řezání 4 cm, což je vhodné nejen pro podestýlku hospodářských zvířat, pro bioenergetiku.

Od řezání jde hmota do předlisovací komory – SmartFillTM. Přrincip funkce předlisovací komory zůstává obdobný jako u předchozích modelů. Obsluha dostává informaci o plnění komory na dotykový byrevný monitor IntelliView IV a díky této informaci může ovlivňovat rychlost plnění lisu pro optimalizaci výkonnosti a kvality balíků. Další čidla umístěné uvnitř lisovací komory se starají o rovnoměrné plnění pravé a levé strany balíku. Tato informace se opět zobrazuje na monitoru a podle této informace může obsluha korigovat plnění i při nízkém výnosu plodiny.

Následně po navoleném stupni předlisování je pomocí pěchovače plodina vháněna do lisovací komory před beran.

Vyšší rychlost práce beranu: 48 cyklů za minutu = vyšší průchodnost

Lisy používají kompletně přepracovanou hlavní převodovku. Tato převodovka je zesílená a osaszená velkým setrvačníkem. Dosahuje 48 cyklů za minutu, což je přibližně o 14 % vyšší výkonnost celého lisu. Při využití potenciálu lisu nyní můžete výrazným způsobem urychlit čas celkové sklizně. Bohaté zkušenostni s lisy BB9080 mají například ve firmě Agroslužby Daňsa. Berme v úvahu, že již tyto modely byly schopné slisovat přes 1000 balíků za den!

Moderní design – zapadá do rodiny

Inovovaný lis Big Baler snadno poznáte podle charakteristického designu, elegantních křivek, které najdete také na další sklizňové technice. Nejedná se však o samoúčelný design. Nový tvar umožnil umístit dopředu široce otevíratelný přední kryt, který zvedají plynové vzpěry. Za tímto krytem jsou umístěné všechny pohyblivé části a další místa údržby. Boční kryty umožní přístup k hermeticky uzavřeným zásobníkům motouz.

Spolehlivé vázání = dvojité uzlovače

Celých 25 let New Holland vylepšuje systém dvojitého uzlovače, který patří k nejspolehlivějším na trhu. Aby byla zvýšena spolehlivost celého systému vázání, je třeba uzlovače chránit před nečistotami. U nového lisu je vylepšený systém  krytí před nečistotami. Díky modernímu software bylo zmapováno proudění vzduchu kolem ulovače. Místa, kde se díky víření vzduchu usazoval prach a nečistoty byly upraveny. Navíc celý systém je ofukován třemi ventilátory. Pro extra prašné pracovní podmínky je možné ještě intalovat navíc sadu ofukování stlačeným vzuchem. Celý systém je taktéž ovládán pomocí monitoru IntelliView IV.

Preciní zemědělství s lisy New Holland není jen prázdná fráze.

Nový lis Big Baler lze samozřejmě vybavit moderními prvky pro precizní zemědělství. Máte tak k dispozici vlhkoměr, systém elektronického vážení balíku ActiveWeigh™ a nyní si můžete u každého balíku zaznamenat jeho GPS souřadnice. Z těchto informací snadno vytvoříte výnosovou mapu, kterou efektivně využijete při precizním zemědělství. Dále si můžete k lisu objednat systém Crop ID™, který výše uvedená data umí zaznamenat na radiofrekvenční čip přichycený k provázku na balíku a to pro každý balík samostatně. Snadno si tak poznáte své balíky, což může být velmi užitečné, ale především znáte přesný obsah sušiny v balíku – výhodné pro přesnou skladbu krmné dávky. Data z čipu si snadno vyvoláte pomocí čtečky.

TwinCutter™ jako příslušenství na přání

Před sběrač lisu lze namontovat plně kompatibilní drtič TwinCutter™ s 88-mi noži. Získáte tak maximálně husté balíky s výrazně lepší výhřevností – ideální pro bioenergetiku. Kromě energetického využití je tato jemná řezanka výborná jako hodnotné aditiva do krmných dávek.

Podle informací od pana Boba Hatze, produkt manažera pro pícninářskou techniku, slisoval prototyp BB12090 v náročných testech 200.000 balíků ještě před tím, než vůbec prní sériový kus opustil linku. I my se chystáme lis důkladně prověřit. V roce 2010 s lisem BB9080 ve firmě „Agroslužby Daňsa“ uděli za den 1030 balíků, takže v následujících žních určitě vyzkoušíme, kolik zvládne nový BB12090.

zdroj: AGROTEC a.s.