​Vyšší efektivity a snížení provozních nákladů, stejně jako nežádoucího utužení půdy, lze dosáhnout sloučením více agrotechnických operací do jedné, například sloučení základního zpracování půdy a aplikace hnojiva a/nebo osiva. Právě k těmto účelům slouží nový tažený zásobník na hnojivo(osivo) XTender-T s kapacitou 4200 l od firmy Amazone. 

Novinkou od firmy Amazone je XTender-T, tažený zásobník pro distribuci hnojiva/osiva s vlastním jednoosým podvozkem. XTender-T byl vyvinut pro farmáře požadující souběžnou aplikaci hnojiva a/nebo osiva při zpracování půdy radličkovým kypřičem nebo kompaktním diskovým podmítačem. Díky tomu může být zásobník XTender-T využit například při první podmítce k aplikaci dusíkatého hnojiva pro lepší rozklad rostlinných zbytků v půdě. Stejně tak je možné sloučit zpracování půdy s výsevem meziplodiny, případně meziplodiny se startovací dávkou hnojiva, nebo s hlubším kypřením půdy s aplikací hnojiva do půdního depa pro budoucí výživu kořenového systému. Kombinací hnojení nebo výsevu se zpracováním půdy znamená výrazné snížení provozních nákladů a snížení utužení půdy častými přejezdy techniky.

Tažený zásobík na hnojivo a/nebo osivo Amazone XTender-T v kombinaci s diskovým podmítačem Amazone Catros+

XTender-T je navržen pro práci za traktory o výkonu až 600 koňských sil a díky svému vlastnímu podvozku může být agregován také s traktory s limitovanou zvedací silou anebo s traktory
bez tříbodového závěsu. Zásobník je pro připojení půdozpracujících  strojů vybaven spodními rameny kategorie 3, respektive 4N. To umožňuje připojení strojů od všech výrobců, je však důležité dodržet shodný průměr potrubí pro vedení hnojiva či osiva. Maximální nosnost závěsu je 4 000 kg, to umožnuje kombinaci zásobníku se stroji na zpracování půdy o velkém záběru.

Zásobník XTender-T je v základní verzi jednokomorový o objemu 4 200 l. Volitelně je dostupný kombinovaný  dvoukomorový zásobník s rozdělením komor 50/50 pro hnojivo a osivo nebo dva druhy hnojiva. Dvě snadno přístupná, elektricky poháněná dávkovací ústrojí, s možností aplikace od 2 do 400 kg/ha, jsou umístěna na zadní straně zásobníku. XTender-T je ISOBUS kompatibilní, takže může být ovládán pomocí Amazone ISOBUS terminálu stejně tak jako jiných ISOBUS terminálů, například terminálu traktoru. Volitelnou výbavou pro zásobník XTender-T je TwinTerminal 3.0, dobře známý ze secích strojů Amazone, díky kterému je kalibrace a vyprázdnění zbytkového množství pro řidiče ještě pohodlnější. Díky ovládání ISOBUS lze dávku variabilně měnit a to u obou dávkovacích ústrojí nezávisle na sobě.

Výkonný na poli, kompaktní na silnici, to jsou výhody strojů Amazone

Firma Amazone již od minulého roku nabízí nesený zásobník XTender do zadního tříbodového závěsu. Oba typy zásobníku nabízí možnost kombinace s libovolným strojem na zpracování půdy při souběžné aplikaci hnojiva a/nebo osiva.

Nesený zásobník XTender v kombinaci s radličkovým kypřičem Amazone Cenius